Friss tételek

ISMERTESSE A FÖLDELT KOLLEKTOROS ÉS A FÖLDELT BÁZISÚ ALAPKAPCSOLÁSOK MUNKAPONT-BEÁLLÍTÓ MÓDSZEREIT! MAGYARÁZZA EL, HOGYAN HATÁROZHATÓK MEG A KAPCSOLÁS

Kollektor kapcsolású erősítőfokozat:
A kollektor váltakozó áramú szempontból földpotenciálon van a tápfeszültséget szolgál-tató generátor pozitív pólusával együtt. A bemeneti jelgenerátor ebben a kapcsolásban a bázis és kollektor közé kapcsolódik, a kimeneti jel az emitter és a kollektor elektródák között áll rendelkezésre.
Az elemek szerepe és a kapcsolás működése: R1 és R2 munkapont-beállító; RE munka-pont-beállító, munkapont-stabilizáló és munkaellenállás; Rt terhelő-ellenállás; Cbe, Cki egyenfeszültég-leválasztó és váltakozó feszültség csatoló kondenzátorok; T tranzisztor erősítő elem. Feltételezve, hogy a bemeneti feszültség a pozitív félperiódusban nő, ez a bemeneti csatolókondenzátoron keresztül növeli az UBE feszültségét és az IB áramot. A növekvő bázis-áram felerősítve jelenik meg az emitter körben és az IE növekedése előidézi az RE emitterellenálláson eső feszültéség növekedését, tehát az uki kimeneti feszültség nő. A beme-neti jel az erősítő fokozaton keresztül, nem szenved fázisfordítást. Megállapítható, hogy az emitterpotenciál követi a bázispotenciált, ezért a kapcsolást emitterkövető erősítőnek nevez-zük. A tranzisztor egyenáramú munkapont beállítása ugyanúgy történik, mint az emitter kap-csolású erősítő fokozatoknál.
Váltakozó feszültségű jellemzők:
- Feszültségerősítés: a kapcsolás feszültségerősítése megközelítően egységnyi-nek tekinthető és az erősítés során nincs fázisfordítás:.
- Bemeneti ellenállás:
- Áramerősítés:
- Teljesítményerősítés:
- Kimeneti ellenállás:

Alkalmazás: a közös kollektoros erősítőfokozatot, jellemzői alkalmassá teszik, hogy erősítők utolsó fokozataként alkalmazzák. A kapcsolás kis kimeneti ellenállása, jó illesztést valósít meg a terhelő-ellenállás és az erősítő között.
Báziskapcsolású erősítőfokozat:
Az egyenáramú munkapont-beállítás feszültségosztós megoldású, a munkapont hőmér-sékletváltozás okozta eltolódásának kompenzálását emitterellenállás biztosítja. A báziskon-denzátornak köszönhetően váltakozó áramú szempontból a bázis földpotenciálon van.
Az elemek szerepe és a kapcsolás működése: R1, R2 munkapont-beállító; RE munkapont-beállító és munkapont-stabilizáló ellenállás; RC munkapont-beállító és mun-kaellenállás; Rt terhelő-ellenállás; Cbe, Cki egyenfeszültég-leválasztó és váltakozó feszültség csatoló kondenzátorok; CB a tranzisztor bázisát váltakozó áramú szempontból földeli; T tranzisztor erősítő elem. A bemeneti jel pozitív félperiódusában az emitterpotenciál nő, ami az UBE feszültség csökkenéséhez vezet, mivel a bázispotenciál állandó. Az UBE csökkenésének következményeként csökken az IE és az IC, ami az RC kollektorellenálláson eső feszültség csök-kenéséhez vezet. Ez a kollektorpotenciál csökkenését eredményezi, és így az uki kimeneti feszültség növekszik. Megállapítható, hogy a kapcsolás nem fordít fázist.
Váltakozó feszültségű jellemzők:
- Bemeneti ellenállás:
- Kimeneti ellenállás:
- Feszültségerősítés:
- Áramerősítés:

Alkalmazás: előnytelen be- és kimeneti ellenállás-viszonyai miatt általában magasfrekvenciás, hangolt erősítőkben alkalmazzák. A nagyfrekvenciás hangolt erősítők be-menetének és kimenetének transzformátoros illesztése viszonylag könnyen megoldható. A bemenet és a kimenet között elhelyezkedő bázisréteg hatására, csökken a bemenet és a kime-net között fellépő káros visszahatás.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates