Friss tételek

ISMERTESSE A FÖLDELT EMITTERES ALAPKAPCSOLÁS MUNKAPONT-BEÁLLÍTÁSÁNAK SZEMPONTJAIT ÉS MÓDSZEREIT! MAGYARÁZZA EL A KISJELŰ VEZÉRLÉS JELLEMZŐINEK MEGHATÁ

Munkaponti adatok meghatározása:
A kapcsolás munkapontját bázisellenállással vagy bázisosztó alkalmazásával állíthatjuk be. A bemenet a bázis-emitter, a kimenet a kollektor-emitter, a közös elektróda az emitter. A kapcsolást felépítő elemek, és az ok szerepe:
- R1, R2 munkapont-beállító
- RE munkapont-beállító és munkapont-stabilizáló
- RC munkapont-beállító, és munkaellenállás
- Cbe, Cki egyenfeszültség-leválasztó, valamint váltakozó feszültség csatoló
- CE, az RE ellenállást váltakozó áramú szempontból rövidrezárja
- T tranzisztor az erősítő elem

Földelt emitteres erősítő
A munkaponti adatokat szerkesztéssel az alkalmazott tranzisztor IC = f(UCE) karakterisztikái alapján, az egyenáramú munkaegyenes segí6ségével határozhatjuk meg. A szerkesztésnél az M-munkapontot az A-osztályú beállításra érvényesen, a munkaegyenes közepén kell felvenni. A kapcsolás egyenáramú munkaellenállása ebben az esetben RC+RE. Ha az UT, RC és az RE értékét ismerjük, a tranzisztor négy munkaponti adata (IC, UCE, IB, UBE) a karakterisztikáról leolvasható.

A tranzisztor IC=f(UCE) karakterisztikái
Munkapont beállítása:
A bázisosztót alkotó ellenállások értéke, a munkaponti adatok segítségével meghatározható:;
Kisjelű vezérlés jellemzői:

Hibrid paraméteres helyettesítő kapcsolás
- Feszültségerősítés: közepes működési frekvencián (1kHz) dolgozunk, tehát a kondenzátorok rövidzárnak tekinthetők. A feszültségerősítés a kimeneti fesz. és a bemeneti fesz. hányadosa:
- Áramerősítés: a kimeneti áram és a bemeneti áram hányadosa:
- Teljesítményerősítés: a teljesítményerősítés és áramerősítés abszolút értékének szorzata:
- Bemeneti ellenállás: az az ellenállás, amely az erősítő bemenetét lezárja, ha a meghajtó generátort nem vesszük figyelembe:
- Kimeneti ellenállás: az az ellenállás, amely az erősítő kimenetét lezárja, amikor a terhelő ellenállás nem terheli a kimenetet:
Frekvenciafüggés:
A váltakozó áramú helyettesítő kapcsolásban a csatoló kondenzátorokat közepes frekvencián, váltakozó áramú szempontból rövidzárnak tekintjük. Alacsonyabb frekvenciákon ezek a kondenzátorok szintcsökkenést okoznak, mivel frekvenciafüggő feszültségosztót alkotnak az őket terhelő ellenállással. A szintcsökkenés általában nem lehet nagyobb mint 3 dB.
Az emitter kondenzátor alacsony frekvencián már szakadás. Kisfrekvenciás erősítéscsökkenést okoz, de megnöveli a kapcsolás bemeneti ellenállását is. Méretezésnél az a cél, hogy az erősítő alsó határfrekvenciáján is közelítően zárja rövidre az emitter ellenállást.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates