Friss tételek

MAGYARÁZZA EL A TÉRVEZÉRLÉSŰ TRANZISZTOROKKAL FELÉPÍTETT ALAPKAPCSOLÁSOK MUNKAPONT-BEÁLLÍTÁSÁNAK MÓDJÁT! ISMERTESSE HOGYAN HATÁROZHATÓK MEG HELYETTESÍ

Source kapcsolású erősítőfokozat:
A kapcsolás bemenete a gate-source, a kimenet a drain-source, a közös elektróda a source. A működés során a tápegység egyenáramú teljesítménye alakul át a vezérlő ug generá-tor által meghatározott ütemben váltakozó áramú teljesítménnyé, és az így felerősített feszült-séget az Rt terhelés használja fel.
Feltételezve, hogy az ube bemeneti feszültség pozitív irányban nő, ez a változás csökken-ti az UGS záróirányú feszültséget, és az ID csatornaáram növekszik. A csatornaáram növekedé-se előidézi az RD ellenálláson eső feszültség növekedését, amely ugyanakkor az UDS feszült-ség csökkenését eredményezi. Ezt a változást a Cki csatolókondenzátor a kimenetre közvetíti, és így a kimeneti feszültség csökken. Mivel az uki feszültség változása ellentétes irányú az ube feszültség változásával, a source-kapcsolás fázist fordít.
Munkapont beállítása: a munkaponti adatokat az alkalmazott tranzisztor karakterisztikái alapján az egyenáramú munkaegyenes segítségével határozzuk meg. A szerkesztésnél az M-munkapontot az A-osztályú beállításra érvényesen, a munkaegyenes közepén kell felvenni. A kapcsolás egyenáramú munkaellenállása eben az eset-ben: RD+RS. Ha a tápfeszültség, és az egyenáramú munkaellenállás értékét ismertnek tekint-jük, a tranzisztor három munkaponti adata a karakterisztikáról leolvasható. A két munkapont-beállító ellenállás értéke, a munkaponti adatok ismeretében számítással meghatározható:;.
Váltakozó áramú jellemzők:

- Feszültségerősítés:
- Áramerősítés:
- Bemeneti ellenállás: az az ellenállás, amely az erősítő bemenetét lezárja, ha a meghajtó generátort nem vesszük figyelembe.
- Kimeneti ellenállás: az az ellenállás, amely az erősítő kimenetét lezárja, amikor a terhelő ellenállás nem terheli a kimenetet.
Drain kapcsolású erősítőfokozat:
A kapcsolás bemenete a gate-drain, a kimenet a source-drain, a közös elektróda a drain. Az ube bemeneti feszültség pozitív irányban nő, ez a változás csökkenti az UGS záróirányú feszültséget, és az ID csatornaáram növekszik. A csatornaáram növekedése előidézi az RS el-lenálláson eső feszültség növekedését. Ezt a változást a Cki csatolókondenzátor a kimenetre közvetíti, és így a kimeneti feszültség pozitív irányban változik. Mivel az uki feszültség válto-zása követi az ube feszültség változását, a drain-kapcsolás nem fordít fázist.

Munkapont beállítása: a munkaponti adatokat az alkalmazott tranzisztor karakteriszti-kái alapján, az egyenáramú munkaegyenes segítségével határozzuk meg. A szerkesztésnél az M-munkapontot az A-osztályú beállításra érvényesen, a munkaegyenes közepén kell felvenni. A kapcsolás egyenáramú munkaellenállása eben az esetben: RS. A gate-osztó két ellenállásá-nak értéke a munkaponti adatok ismeretében kiszámítható:;

Váltakozó áramú jellemzők:

- Feszültségerősítés:
- Áramerősítés:
- Bemeneti ellenállás:
- Kimeneti ellenállás:
Gate kapcsolású erősítőfokozat:
A kapcsolás bemenete a source-gate, a kimenet a drain-gate, a közös elektróda a gate. Az ube bemeneti feszültség pozitív félperiódusában növekszik az UGS záróirányú feszültség, és az ID csatornaáram csökken. A csatornaáram növekedése előidézi az RD ellenálláson eső feszültség növekedését. Ezt a változást a Cki csatoló kondenzátor a kimenetre közvetíti, és így a kimeneti feszültség pozitív irányban változik. Mivel az uki feszültség változása követi az ube feszültség változását, a gate-kapcsolás nem fordít fázist.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates