Friss tételek

10. B) HEGYI BESZÉD (MI ATYÁNK...)


Hegyi beszédben arról tanított, hogy hogyan él az az ember, aki az Istennel közösségben van. Isten törvényét akkor tartja be az ember, ha a seretetet gyakorolja.

a) Megszólítás 

„Mi Atyánk…” – „abbá” arám szó, jelentése: apa, így minden hívő ember bizalmasan szólítja meg Jézust „… aki a mennyekben vagy… ” – Arra utal, hogy Isten hatalma végtelen, mindenható. 

b) három kérés, mely az Atyára vonatkozik 

„…Szenteltessék meg a te neved…”- Arra vonatkozik, hogy mindenki ismerje meg Őt annak, Aki Ő teljes valóságában. „… jöjjön el a te akaratod…”- Arra vonatkozik, hogy ahol felismerték Isten akaratát, ott érvényesüljön is Isten vezetése. „… legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is…” 

c) négy kérdés, mely az emberre vonatkozik 

„… mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…” – Mindennapi szükségletekért is tanít könyörögni, mint például a kenyérért. „… és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőnek…” – A bűn olyan, mind egy adósság, aminek az elengedését kérjük Istentől. „… és ne vígy minket kísértésbe, ….de szabadíts meg a gonosztól…” – Önerejéből lehetetlen a kísértésekkel és a gonosszal szemben az ember ezért kérjük, Istent Ő adhat szabadítást. 

d) doxológia (dicsőség)

 „…mert tiéd a ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen” – Isten hatalmának a megvallása. Az „Ámen” szó kifejezi azt a bizonyosságot, hogy mindaz, ami itt az imádságban elhangzik az úgy is lesz. Mikor, milyen alkalmakon mondjuk a „Mi Atyánk” imát – elalvás előtt, istentiszteleteken és áhítaton. 

Memoriter – Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates