Friss tételek

USA

területe : 9mill. 363.123 km majdnem akkora, mint Európa területe. Nagyából 1mill. km-rel  kisebb. A 4. nagyságú országa a földnek.
Népessége : 260,8 mill. fő.
Átlagos népsűrűség : 27fő / km

Az Atlanti-part vidék sűrűsége és a Nagymedence népsűrűsége messze van egymástól.
Az országnak kontinens nagyságú a kiterjedése. A szélesség 25 -50-ig. Túlnyomó része a mérsékelt övbe terjeszkedik ki.
Hőmérséklet eloszlás : átlag hőmérséklet D --- É csökken.
Csapadék : K ----- Ny csökken, de azért az ország K fele nedves kontinentális éghajlati övbe tartozik. Ettől Ny-ra lévő területek a fél száraz és a száraz övbe tartozik.  A csapadék eloszlása : a mezőgazdaság termelésében érvényesül. Az ország keleti részén : ---- a kialakult talaj is zonálisan változik. Övezetek alakultak ki. Pl. gyapot öv, kukorica öv, búza öv.
A Mississippitől Ny felé haladva
Hosszan É ---- D legelő, erdő, övezet
Két óceán fogja közre. Elzártság és védelem is. Az Atlanti-part mentén nagyon jól tagolt. A Mexikói-part is jól tagolt és hatással van az éghajlatra. A Ny-I part nem igazán alkalmas a kikötés szempontjából. Nem tagolt.
Appelach-hgy : ÉNy --- Ny irányú
szélessége : 200 -250 km
Hossza : 350 - 400km
Az ókori hegységrendszer egy darabja. Jelentős szénlelőhely .
Parti - sikság K : mérsékelt övre szürke és podzolt talaj. Délen pedig vörös talaj van ---- jó minőségű talajok boritják. Legintenzivebb városellátó terület alakult ki.
Nagy préri tábla : Ez a hatalmas tábla a világ legnagyobb mezőgazdasági produktumát előállitó  mezőgazdasági terület.
USA fekvésének ----- É felé teljesen nyitott. Északi - tengeri légköri hatás. Ennek a légkörnek a hatását szabadon érezhetik az egész ország területén. Nagy pusztitást végezhet a talajban. Jelentős méretű talajt hordhat le. Szélsőséges hőmérsékletet hozhat.
Kordirrellák : A Pacifikus - hegység rendszer tagja. Ennek a keleti szegélye a Sziklás-hgy . Ny-l szegélye a Kaskade és a Siarra-Nevada alkotja. A kettő között nagy száraz medencék foglalnak helyet. Hatalmas mennyiségű színes fémet tartalmaz. Egy keskeny parti övezet helyezkedik el. ----  Parti hgy. Ezen belül medencék legnagyobb Kalifornia-völgy. Kiváló termő talajjal rendelkezik. Délen meleg. Északon hűvösödik.
A Kaskade Ny és ettől Ny-ra öntözni kell. ---- ezért főleg erdős területek találhatók itt.
A Kaskade mögött alakul ki a szárazság, mert főleg lebukó szelek kerülnek oda.
Geológiai felépitettsége : Az ország D : - kőolaj
                                                                 - kősó
                                                                 - foszfát
Tulus - vasérc hatalmas, de nem a legjobb minőségű. Ma már inkább Kanadából importálnak be jobb minőségűt.
USA -nak a természeti adottságai révén lehetősége van a gazdaság minden irányú magas fejlettségét elérni.
Tudjuk, hogy Amerikát Colombus indult felfedezni. Gyarmatositás ettől indul meg :
- Fr. , Holl., GB
Végül az Angol ipari forr.---- népesedési és gazdasági növekedés révén Anglia lett a legerősebb hatalom. USA benépesitésében nekik volt meghatározó szerepük. Az angol teéepesek 13 coloniája 1763-83 között függetlenségi háborút vivott.  1776-ban létrejött az USA. Amikor elismerték a függetlenséget, úgy mégegyszer ekkora területre terjesztették ki a hatalmukat. 1803-ban hét évtized múlva. Magához csatolta Lousianai területeket.
A többit vásárlással szerezte meg : 1819-ben Florida
                                                           1845 Texas - Új Mexikó
                                                                46 Oregon, Washington
                                                                48 Nagymedence
Utolsó vásárlásai : 1867-ben Alaszka
                                     98-ban Hawai
1 évszázad alatt alakult ki a mai területe. Az ideérkező népesség magával hozta mindazt a technikai és emberi kultúrát, amit megélt saját hazájában. ---- Sok féle náció települt be. legtöbb : -Brittek
                                             - Irek, Németek, Skandinávok. - Svédek
Nincs Európának olyan országa, ami ne adott volna az USA népességéhez. Ez a sokféle kultúra összeadódott itt az új hazában.
Németek, Irek, Svédek a marhatenyésztés magas kultúráját hozták magukkal. Főleg ilyen területeken telepedtek le. Az USA-ban teljesen más világott alakitottak ki. ---- A legteljesebb szabadság világa. ---- A lehetőségek széles skálája állt előtte a 18. 19. században.
Választhatott, hogy iparban, vagy mezőgazdaságban akar-e dolgozni és hogy mekkora területet kiván bérelni. Minimum 65 hektár területet kellett bérelni. ( 1,75 $)
Egyetlen kötelezettséggel találta szemben magát : a saját maga fenntartásával. ---- Állandóan töprengeni kellett és újitani. ----- az ipari forr. Rohamosan zajlott le az USA területén. A mindenféle találmányokban felülmúlták az eredeti hazát. Gyors fejlődést eredményezet.
Század végére megelőzte : Fr., No., GB., Együttes termelését előzte meg.
Demokrácia szimboluma volt. Dél egy kicsit torzitotta.
USA a világ első számú gazdasági hatalmává vált. Máig is tartja. Ezt a II. v. h. utáni helyzet is elősegitte. --- EU legyengült. Ezzel ellentétben USA mindkét háborúból megerősödve került ki. A  többieket támogatta. Az amerikai  termékekkel szemben óriási keresletet jelentett. Ez nem csak az ipart érintette. Amig korábban : extenziv termelés folyt, most ezt az igényt nem tudták kielégiteni. ---- magas szintű trágyázás, gépesités, fajtanemesités
A termelékenysége nagyon megnőtt, a tőke igénye megközelitette az ipar igényeit. Sok kis farm befuccsolt. Koncentrálódási folyamat ment végbe. A gazdaság egészét érintette. A gazdaság belső struktúrájában nagy belső változás ment végbe. Ehhez persze népesedési területi folyamatnak is végbe kellett mennie. Mára a nemzeti termék 2/3 a szolgáltató ágazatok állitják elő. 
Kondratyepp-ciklusok : Posztfordizmusra való áttérésben ők játszották a főszerepet. Itt ment először végbe a változás. A szellemi innováció vált a legfontosabbá.
Népszámlálás 1790-ben 5mill. a népesség száma és ennek 1/5-e a négernépesség. A népesedés nagyon gyors ütemben ment végbe. Ennek három szakasza van.
- 1620 - 1830 : A természetes szaporodás 3%-os volt. Nagy mennyiségű európai áramlott be az országba.
-  1830 - 1910 : A mai állam terület népesedéséről van szó. Ekkor indul meg nagyarányú városodási folyamat. Nagyarányú a bevándorlás, a természetes népesedési folyamat lecsökkent. Ekkor a bevándorlás jellemző sajátossága az országnak. A vasút épitésénél az ásziaik is megjelentek.
-  1910 - napjainkig : Ezt a szakaszt további szakaszokra lehet osztani.
       - 1910 - 1920 : Mérsékelt a természetes szaporodás. Eleinte intenziv, majd mérsékelt bevándorlás figyelhető meg. Meghatározták, hogy kik települhetnek be.
       - 25 -40 : Csökkenő természetes szaporodás és csökkenő bevándorlás figyelhető meg.
       - 40 utáni szakasz : Szintén csökkenő természetes szaporodás és bevándorlás jellemzi. Ezen kivül jellemzővé válik az átlag élet kor megjelenése, ami 72 év. Elöregedési folyamat játszódik le.
A legnagyobb népsűrűségi területek az Északi körzetben van. Eredendően innen indult a nyugat meghóditása. Innen indult ki a mindenféle ösvények. Meghatározott útvonalon törtek előre. Először a vadászok jelentek meg, aztán a földművelők, ezen kivűl az aranyláz ami mozgatta az embereket  nyugatra. A Keletről Nyugatra való mozgást  nagymértékben a vasút is segitette. A bevándorlás az Atlanti-partra koncentrálódott és innen széledtek szét a bevándorlók az ország belseje felé.
A két világ háború miatt biztonsági és részben gazdasági okok miatt :
  Ny : megerősödött gazdaságilag
  D : a kőolaj miatt az itteni gazdasági struktúra is átalakul.
Mindig az a helyzet állt elő, a kevésbé fejlett területeken : , hogy az ott lévő munkaerő olcsóbb volt. ---  A működtetés kevesebbe került. Oda megy a tőke, ahol kevésbé szervezett munkásokkal találkozik. Magasabb jövedelmi szintek alakultak ki. ----- nagy népesség áramlást inditott meg.
 D -- - É népességáramlás
Ma : É ---- Ny
        D ----- Ny
        D ---- É
A legújabb az É-ról való eláramlás. A népesség csökken, mert a bevándorló népesség kisebb, mint a kiáramló. Ny a leggyorsabban fejlődő rész.
A népesség összetételében ma, meghatározó arányban a fehérek vannak. 83,2%-a
1990, fokozatosan csökken az arányuk. Leggyorsabban a feketék száma növekedett. 8,14 mill. ---- 26,4 mill. van ma , tehát a számuk megháromszorozódott. Az indiánok aránya a századfordulón félmilliót sem érte el. Ma már 1,5 millió az indián arány. Csak a rezervátumokban élőket számitották régen. A leggyorsabban szaporodnak.
Ázsiaiak : a II. v.h. után ugrott meg a számuk, amig Eu-ból az agyelszivás maradt meg. Ázsiából politikai okok miatt nőt meg a bevándorlás. 3,5mill. volt a számuk ma a lakosság 1,5%-a.Ma a város lakok külön negyedeket alkotnak.
Négerek felszabaditása után Északra való vándorlás megnő.  Megnő a négerek száma. Ma Washington többsége néger.: 70,4%
                                       Detroit : 63,1%
                                       San Louis : 40,6%
                                       Cleveland : 43,8%
                                        Chicago : 39,8%
Utóbb már az össznépesség negyede bevándorló. Elöregedés megy végbe. Nem éri el az a mértéket , mint nálunk. Átlagos életkor : 28 év.
A termelő ágazatokban dolgozók összesen a foglalkoztatottak 39%-a.
A 80-as évek közepén szolgáltató ipar 61%-a dolgozott, ma már az össznépesség 71%-a.
A népesség területi elhelyezése : területileg koncentráltan helyezkednek el.
Ha az urbanizáció folyamatát megfigyeljük :
 1790-től a városok száma 24 volt. Az egyik első várost a Spanyolok alapitották. Santa F.
1850-től kezdve egy nagy városiasodási folyamat indult meg. Jelentős mértékben megnőtt a városok száma. 1947-ben  39,7%-a városlakó.
1950-ben 4741város volt már. A népesség 64% él városokban. Minden 2500 fő feletti település már városnak számit. Ma a népesség 78,8%-a városlakó.
Az amerikai urbanizálódás sajátos területi vonatkozása : Az ország területeit kerületekre osztották.  Az Appelech - hgy -től Ny -ra  :
Szekciók : Egy kerületet 36 részre osztottak fel. 1 rész 65 hektárnyi. Ez volt a legkisebb. Szabályos négyzetek a farmok. Tehát 65 hektár vagy annak a többszöröse. Ezekhez igazodva futnak az ország utak. A terület felosztás határozta meg a települések alaprajzát is. A városok többsége újalapitású, az alaprajzuk nagyon egyetemes. Sakktábla alaprajzok.
- Baltimor - Philadelphia - Boston - Washington a legjelentősebb gazdasági és népesség tömöritő város vonal.
A másik nagy megapolisz övezet, amit Chipits-nek neveznek. Itt 30 mill.  ember tömörül.
A 3. övezet a - San Francisco - L A - San Diego
A következő övezet Dél : Huston - Nex Orleans - Florida vonal. Sajátosság a város Hierchia éles tűben létezik. Rajz.

 New Yourk : a világ központja, a maga 20 mill. lakosával, elővárosaival együtt.
Ez alatt két város helyezkedik el. Rajz.


Közigazgatási központok : Atlanta, Denver Kansas City, Seatle, San Louis.
A népesség túlnyomó többsége városok hierchiai szervezetében élnek.
Regionális megye székhelyek központja : - 1/3-a
                                                                     - 1/3-a nagyobb városhoz tartozik
                                                                     - 1/3-a kulturális központhoz  tartozik.
Vonzás területei : nagyvárosok, farmok, kisebb városok, falvak
Elsősorban Közép Ny-I területen terülnek el. Az összes többi területen a nagyvárosok vonzásában élnek. Ez N.Y. esetében 1000 település. Ezek igazgatásilag önálló területek.
Belsőgyűrűk : szuburbia ez jött  létre legelőször Az eredeti városból menekültek ki. ---- Gettosódás, folyamatos leromlás jellemzi.
A térbeli struktúráját : a város együttesek összessége határozza meg, de szervezetileg, gazdaságilag összefügg. Egy közösséget alkotnak. Ha elérik a szomszédos várost, akkor létre jönnek a megapoliszok.
Sajátos ezeknek a városoknak a belső térbeli felépitése. Hasznositási struktúrája aszerint változik, hogy az utca hálózat mekkora területet vesz igénybe. Kereskedelem: a központok felé haladva egyre több. A telek árak meghatározzák. A Központ felé egyre magasabbak az árak.  - Hitel élet, kereskedelem
A lakóterület egyre nagyobb kifelé haladva  a peremek felé. A város központokból a tehetősebbek költöztek ki. Ezek után ment a kereskedelem és a szolgáltatás.
Gentrifikáció : megújitása a városközpontoknak.
USA gazdaságának is sajátos jellemző vannak.
Az előállitott társadalmi össztermék mennyisége :
EU : 5517,4 mill.
USA : 5446 mill. dollár
Japán : 3141 mill dollár
A világ országai sorában messze az első helyen van. A termelő ágazatok  nagymértékben visszaszorultak. Ezzel párhuzamosan a termelő tevékenységeket kihelyezik. A kevésbé fejlett országokba eszközölt befektetések révén, kétszer annyi munkahelyet létesitett.
Jellemző : a nagymértékű területi specializáció.
Mezőgazdaság jellemzői :  a már emlegetett természet földrajzi okok. A végbe ment urbanizációs folyamat. Kialakultak a nagy termelési speciális övezetek. Gyapot övezet: gyapot részesedése legalább 40%-ot ért el az össztermelésből.
- tej övezet
- Kukorica övezet
- Tavaszi búza övezet északon
- Őszi búza övezet délen
- Vegyes gazdasági övezet
- Ettől délre gyapot övezet
-Délen szubtrópusi gyümölcs övezet
A préri Ny-I területein Ny- K sávban
Ez a területi rend alakult ki a mezőgazdaságban.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates