Friss tételek

HOGYAN HAT A TUDOMÁNYOS HALADÁS (INFORMÁCIÓROBBANÁS, INFORMATIKAI FORRADALOM) A TANULÁSRA, SZOKÁSRENDSZEREK ALAKÍTÁSÁRA?

Korunk az információrobbanás időszaka. Az ismeretek elavulása, tömegének megtöbbszörözése rövid távú folyamat. A polihisztorok kora lejárt. Korábban a mennyi, most a honnan kérdésre helyeződik a hangsúly. Az információk tömegében az eligazodás feltétlenül szükséges. Az információk merítése korábban könyvközpontú volt. A számítógépek forradalmának időszakában az ismeretszerzés távlatai soha nem látott mértékben kitágultak. Egyre nagyobb teret hódít a világháló, amely eddig soha nem látott információmennyiséget juttat el akár a háztartások, az egyének szintjéig, háttérbe szorítva nemcsak az írott ismerethordozókat, sajtót, hanem az elektronikus médiákat is. Az internet nemcsak a rádió és a televízió elől vonja el az embereket, de – sajnos – az olvasás mennyisége is drasztikusan csökkent. Különösen igaz ez a fiatal generációra, amely már beleszületett az információs forradalomba.

A nemzetközi hálózatba való bekapcsolódás lehetőséget ad a kulturális javak, információk nagy távolságra történő eljuttatására. Az oktatásban jelentőséget kapnak a digitális oktatócsomagok. A számítástechnika lehetővé teszi a távmunkát, a munka kiadását, elvégzését.

Átalakulhatnak vásárlási szokásaink. Katalógus alapján történő kiválasztásra, az áru megrendelésére van lehetőség. A távközlési forradalom, műholdak alkalmazása a műsorszórásban végtelenül kibővítheti a kínálatot, sőt, a számítógépes filmek letöltésével sajátos műsorrend is kialakítható.

Az emberek közötti érintkezés formái is gyökeresen átalakulnak. Elektronikus levelek írása, a mobiltelefon révén a vezetékes hálózattól való függetlenedés is megvalósult. A hivatali ügyintézésben a telefax bevezetése is lehetővé tette a levelek, dokumentumok rövid idő alatti eljuttatását az érintettek részére.

Az egészség megőrzésének, betegségek gyógyításának új távlatait kínálják a génsebészeti eljárások. A lombikbébi-programok új lehetőségeket nyitnak azoknak a házaspároknak, ahol a gyermekáldás elmaradt.
A számítógépek lassan az élet minden területén nélkülözhetetlenné válnak. A termelésben a robottechnika csökkenti a munkahelyek számát. A háztartások informatikai felszereltsége pedig csökkenti az egyéni aktivitást, hosszú távon pedig az emberi kapcsolatok kiüresedéséhez vezethet. Látható tehát, hogy a folyamatnak hátrányai is vannak.

Az informatikai-információs forradalom, az információk világméretű áramlása a globalizációnak is fontos összetevője.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates