Friss tételek

Az alapvető emberi, gyermeki és diákjogok, valamint az ezekhez társuló kötelezettségek

A gyermeket minden felnőttnek óvni, védeni, gyámolítani kellene. Az erkölcsös ember ugyanis nem közömbös a közösség dolgai, tehát a más gyermeke iránt sem. Nem minden szülő alkalmas ugyanis a gyermeknevelésre. A gyermekek jogait számos családban megsértik. Ezért is fontos, hogy vannak a gyermekeknek külön jogaik. Aki ezeket megszegi, azt a bíróság elítélik.
A gyermekeket külön nemzetközi jogszabály is védi 1989 óta.. Ez a fontos alapszabály egyebek mellett kimondja, hogy „ a gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi értségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége „
Gyermeknek az a személy számít, aki még nem töltötte be a 18. életévét, de csak a 14 éven aluli személy számít cselekvőképtelennek, a 14 év feletti gyermek már korlátozottan cselekvőképes. Ez azt jelenti, hogy jognyilatkozataik érvényességéhez törvényes képviselőjük beleegyezése szükséges.
A magyar alkotmány 1993-ban építette ezt a Gyermekjogi Egyezményt a magyar jogrendbe. Ez lehetővé teszi, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ ) évenként jelentést kapjon arról, megsértik_e hazánkban a gyermekek jogait. Ha a család nem segíti elő gyermeke egészséges fejlődését, nem gondoskodik ellátásáról, vagy arról, hogy életkorának és képességeinek iskolába járhasson, az államnak kötelessége a megfelelő intézményeken keresztül fellépni kiskorú állampolgára érdekében.
Ugyanakkor a gyermek nevelésében a szülők nagyfokú autonómiát élveznek, így például ők dönthetnek abban a kérdésben, milyen életpályát, iskolát válasszon gyermekük.
Összefoglalva elmondható, hogy az ENSZ 1989-es, a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezménye biztosítani kívánja a kiskorú polgárok személyes, szociális és kulturális jogait. Ezek a jogok az úgynevezett általános emberi jogokból vezethető le.
Az emberi jog olyan társadalmi jelenség, ami az élet különböző területein érvényesül. Ez a demokrácia alapfeltétele.
- Állampolgársági jog: minden olyan cselekvési lehetőség, ami a társadalomban élő embert megilleti és amelyet az állam csak alkotmányos keretek között korlátozhat. Ezzel szemben az alapvető emberi jogok nem korlátozhatók és minden emberre vonatkoznak. ( jogegyenlőség)
- Emberi jogok:
1, Polgári és politikai jogok
- Polgári szabadságjogok: vallásszabadság, lelkiismereti szabadság, szólásszabadság, tulajdonhoz való jog, az emberi méltósághoz való jog.
- Politikai szabadságjog: választójog, gyülekezési szabadság, sajtószabadság.
2, Gazdasági, szociális és kulturális jogok: Oktatáshoz való jog, munkához való jog, egészséghez való jog, szociális biztonsághoz való jog.
Ezek államilag szabályozottak.
3, Kommunikációhoz való jog
Egészséges környezethez való jog
Békéhez való jog
4, A legalapvetőbb jogok: élethez való jog, szabadsághoz való jog, ártatlanság védelme
Az (állam) emberi jogokat biztosítja világ szinten az ENSZ , magyar szinten az alkotmány és az állampolgári jogok országgyűlési biztosai: - ombudsman, feladata a jogsértések feltárása, ajánlások megfogalmazása.
Állampolgári kötelességek:
- a közterhek részarányos vállalása
- törvények betartása
- egészségügyi szabályok betartása
- közlekedési szabályok
- mások jogainak tiszteletben tartása
- tankötelezettség
- honvédelmi kötelezettség
Az, hogy jogállamban élünk, nem mindig és feltétlenül kellemes. Összegzésében azonban az, mert biztonságban élhetünk, tudva, ha bármi sérelem ér bennünket, van kihez fordulni jogorvoslatért.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates