Friss tételek

A vállalat piaci kapcsolatai és gazdálkodás [kozgaz]

Vállalat: olyan gazdasági szervezeti alapegység, amely a gazdasági élet más szereplőitől elkülönülten gazdálkodik, a piac közvetítésével kapcsolódik ezekhez, és pénzjövedelem szerzésére törekszik.

A vállalat környezete:

- Piaci környezet: a vállalkozásba nem tartozó elemek közül azokat, amelyek befolyásolják a vállalkozás működését, a vállalkozás környezetének nevezzük. Termékpiac: output. Tényezőpiac: input, származékos a tényezők kereslete, a vállalkozó csak azért veszi meg őket, mert a termékpiacon a létrehozott outputját a fogyasztók meg kívánják vásárolni.

- Társadalmi, politikai környezet: az államintézmény-rendszer, kulturális hátterét jelenti az adott gazdaságnak.

- Természeti, ökológiai környezet:

A vállalat célja, célrendszere:

- jövedelmezőség, profit, a vagyon megtartása, növekedés, fejlődés, piaci pozíciók megtartása, javítása, korszerűsödés, termelékenység növelése, likviditás, fizetőképesség, fizikai és pénzügyi erőforrások megszerzése, vezetői különcélok.

A vállalatok szervezeti formái:

- állami, önkormányzati, szövetkezeti és magánvállalatok, vegyes tulajdonú vállalatok, társas vállalkozások.

Egy tevékenységet az tesz vállalkozássá, ha azt üzletszerűen, tőkét befektetve és azt kockáztatva pénzjövedelem elérése érdekében végzik.

A gazdasági hatékonyságot úgy állapíthatjuk meg, hogy az adott feladat elvégzéséhez meghatározzuk a legkisebb költségű eljárást, vagy adott összköltség mellett keressük a legnagyobb termelési eredményt.

A technikailag hatékony eljárások közül gazdaságilag az hatékony, amelyik az adott termelési eredményt a legkisebb költséggel eredményezi. Azonos költségszintű eljárások közül gazdaságilag az hatékony, amelyik a legnagyobb termelési eredményt produkálja.

Termelési függvény: a termelési tényezők kombinációi és az általuk termelhető maximális termékmennyiségek közötti összefüggést tükrözi. Q = f(K,L)

Munka határterméke: kifejezi, hogyan változik az össztermelés, amint egy-egy újabb munkás dolgozni kezd. MPL = DQ/DL

Munka átlagterméke: az a szám, amely megmutatja, mekkora termelés jut egy-egy dolgozóra átlagosan. APL = Q/L

Csökkenő hozadék elve: egy tényező határterméke csökken, amint egyre növelik annak felhasználását.


Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates