Friss tételek

20. B) ILLÉS PRÓFÉTA



  • Próféta=nabi=látó 
  • Próféta feladata (Úr szavának közvetítése...) 
  • Igaz és hamis próféták 
  • Illés a kettészakad országrész északi részén (Izrael) prófétált Áháb király idején. A nép az Isten iránti hűtlenség tetőpontjára ér Áháb idején (ok: felesége egy szidóni asszony, 
  • Jezabel, aki behozza Isten népe közé a Baál kultusz imádatát - pogány Isten) 
  • Baál papokat hozat a feleség és Baál-templomokat épített szerte az országban 
A Gileádban lakó Illés ezt mondta Ahábnak: 

Az élő Úrra, Izráel Istenére mondom, akinek a szolgálatában állok, hogy ezekben az esztendőkben nem lesz sem harmat, sem eső, amíg én azt nem mondom. 

Ezután így szólt hozzá az Úr igéje: 

Eredj el innen, menj kelet felé, és rejtőzz el a Kerít-patak mellett, a Jordántól keletre! A patakból majd ihatsz, a hollóknak pedig megparancsoltam, hogy gondoskodjanak ott rólad. Elment tehát, és az Úr igéje szerint járt el. Odaérve letelepedett a Kerít-patak mellett, a Jordántól keletre. 

A hollók hordtak neki kenyeret és húst reggel, kenyeret és húst este, a patakból pedig ihatott. Egy idő múlva azonban kiszáradt a patak, mert nem volt eső az országban. Üldözötté válik az országban, de Isten gondoskodik róla 

Történet: 2Kir 18,20-40. (Istenítélet a Karmel-hegyen) 

Összegyűltek a Karmel-hegyen a népek és a próféták. Illés megkérdezte a néptől, hogy még meddig sántikálnak még kétfelé? Ha az Úr az Istenük, akkor kövessék őt, ha pedig Baal akkor őt kövessék. De a nép nem szólt egy szót sem erre. Illés kért két bikát. A Baabok darabolják, fel fahasábokra rakják rá, de tűzet, ne gyújtsanak! Ő is elkészíti a másik bikát és tűzet, ő sem gyűjt. Ezután hívják segítségül a Baal Istent, hogy gyújtsa, meg a tűzet és én is segítségül hívom az én Uram nevét. Amelyik isten tűzzel felel az az Isten. Erre a nép így felel Jó lesz így! Baal próféták fogták az egyik bikát, elkészítették és segítségük hívták Baalt reggeltől egészen délig, de nem jött válasz. Illés gúnyolni kezdte őket. Kiáltsatok hangosabban, talán elmélkedik, vagy a dolgát végzi, vagy úton van, vagy tán alszik, majd fölébred. Erre elkezdtek hangosabban kiáltani. De nem figyelt és nem felelt nekik senki. Illés azt mondta a népnek gyertek ide hozzám! Odamentek. Illés fogott 12 követ és oltárt épített belőle az Úr nevébe. Árkot húzott az oltár körül. Elhelyezte a bikát és a fahasábokat. Azt mondta négy vödör vizet öntsenek rá és ezt még háromszor ismételjék meg a víz már folyt az oltár körül és az árok is megtelt vízzel. Illés segítségül hívta az Urat és ő segített meggyújtotta a tüzet. Amikor látta a nép akkor arcra borult, és ezt mondták az Úr a Isten, az Úr az Isten.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates