Friss tételek

13.B) JÓZSUÉ KÖNYVE


1. Józsué könyvéről általában, történelmi korban elhelyezés 

Az Egyiptomból való kivonulást a 40 éves pusztai vándorlás követte. Isten hosszú ideig készítette népét, hogy saját hazájuk legyen. A letelepedés előtt sokat vándoroltak. Az Ígéret Földjéhez (Kánaán) érve tejjel és mézzel folyó területet találtak, ami nem volt lakatlan. A pusztai vándorlás utáni letelepedési időszakot honfoglalásnak nevezzük, melyről Józsué könyve szól. 

2. Józsué könyvének tartalma (1-12.rész, 13-24.rész) 

A könyv tartalmi szempontból 2 fő részre osztható: 1-12. részek a honfoglalás harcait, a 13-24. részek az ország törzsek közötti felosztását mutatják be. 

3. Józsué személye 

Józsué József leszármazottja volt. Mózes halála után Józsué volt az a vezető, aki a nép irányítását átvette. Mózes láthatta Nébó hegyéről Kánaánt, de oda már nem mehetett be. Józsuét Isten hívta el a feladatra és megígérte neki, hogy nem hagyja el. 

4. Történet: Jerikó városának bevétele (Józs 6,1-21.) 

Az Úr ígérete, hogy a nép kezébe adja Jerikót, királyát és harcosait. Jerikó volt Kánaán földjének legnagyobb, vezető városa, mely egy olyan hatalmas fallal volt körülvéve, hogy még egy szekér is meg tudott rajta fordulni. Isten azt mondja, hogy járja körbe a nép a falakat naponta egyszer, ezt tegyék 6 napon keresztül. Majd a 7. napon hétszer járják körbe a falat. Majd a papok fújják meg a kürtöt a nép pedig hatalmas csatakiáltásba kezdjen. Ha minden így történik a fal le fog omlani és a nép beveheti a várost. A nép mindent így tett és a falak csodálatos módon leomlottak. 

Üzenet: Isten sokszor nagy feladatokkal bíz meg bennünket, de nekünk csak egy dolgunk van, pontosan végrehajtani, azaz engedelmeskedni neki és akkor győztesek leszünk, ahogy Isten népe is az volt Józsué idejében. 

5. Sikemi országgyűlés 

Józsué katonai vezetősége mellett a hit példaképévé is vált. Kánaán elfoglalása után összehívta a népet Sikembe (régi kánaáni város). Választás elé állította a népet: vagy az Istent követik, vagy a kánaáni isteneket. 

Ő a következőt mondja: De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!" (Józs 24,15.) 

Üzenet: Ma is nagy szüksége van a modern embernek erre a mondatra. Hogy ne más isteneket (sztárokat, berendezéseket, személyeket, ideológiákat) istenítsünk, hanem csak egyedül az élő Istent. Sok bálványimádó vesz körül bennünket, de a keresztyéneknek ismerniük kell ezt a mondatot és megélni.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates