Friss tételek

12.A) ANYASZENTEGYHÁZ



1. Biblia az Egyházról: 
Ószövetségben egy nép volt (zsidóság), Isten választott népe. Akkor még nem volt egyházfogalom, majd az Újszövetségben jelenik meg ez a számunkra mindennapos kifejezés, hogy egyház. 

2. pünkösd története - Szentlélek kitöltése - az egyház születése (tisztségek)
Az első pünkösdkor, a Szentlélek eljövetelekor a megtért, megkeresztelkedett emberekből (3000 fő) jön létre a jeruzsálemi gyülekezet. Azaz ekkor született meg az egyház, melyre 4 jellemző volt: apostoli tanítás (hirdették és hallgatták Isten Igéjét), közösség (közösségben voltak egymással), úrvacsora (közösen vettek részt az úrvacsorában), imádság (közösen vallották meg hitüket, dicsőítették az Istent, kérték az Ő segítségét minden helyzetben). Ez a 4 jellemző szempont lehet a mai egyház, gyülekezetek számára is. 
A jeruzsálemi gyülekezetben a következő főbb tisztségek voltak jelen
  • Vének: gyülekezet irányítását látták el
  • Diakónusok: szeretetszolgálatot végezték
  • Tanítók: Isten Igéjét tanították
  • Püspök: minden gyülekezetnek volt egy felügyelője 
3. Egyház 4 tulajdonsága 
Az Apostoli Hitvallás szerint az egyháznak 4 fontos tulajdonsága van, ezek a következők 
Egy: Az egyház sok részre töredezett szét, de hitvallásunk és Krisztus parancsa szerint egyetlen egyház létezik. Az egyház alapja és feje Krisztus, ezért a sokféle felekezet ellenére Krisztus egyháza egy, ők a Krisztust követők közössége. Isten színe előtt majd nem lesz kérdés, hogy reformátusok, evangélikusok, vagy katolikusok voltunk-e. Ezek földi különbségek. Valójában mindnyájan ugyanannak a nagy egyháznak vagyunk a tagjai, felekezettől függetlenül. 
Szent: A szent fogalma, hogy isteni, Istenhez tartozó, számára elkülönített. Az egyház az Isten választottjainak közössége, ezért lehet szent. Szentsége Istentől származik. 
Egyetemes: Eredeti kifejezés szerint az egyetemes szó a katolikus szót jelentette, azaz az egész világra kiterjedőt. Az egyház lehet időben egyetemes, amikor az elmúlt évszázadok egyháza és a jövő egyházának tagjai egymással közösségben vannak. Térben úgy egyetemes az egyház, hogy a földrészek, km távolságok ellenére a velem egy időben élőkkel is egy közösséget alkotok. 
Keresztyén: A latin „christrianes" kifejezésből származik, amely krisztusit, Krisztushoz tartozót jelent. Az egyház Krisztus közössége, Krisztus teste, Krisztus népe. Az egyház azok közössége, akik Krisztuséi, Krisztushoz tartoznak, tehát keresztyének. 

4. Látható és láthatatlan egyház 
A látható egyház tagjai azok az emberek, akik rendszeresen templomba járnak, megjelennek a templomi közösségben. Mindenki számára láthatóak. De nem tudjuk róluk, hogy valójában hívő, vagy hitetlen emberek. Ez egy nagy halmaz, sokan tartoznak ide. 
A láthatatlan egyház tagjai egy szűkebb kört takarnak, azoknak a közössége a látható egyházon belül, akik valóban hisznek az Istenben, tényleg hívő emberek, rendszeresen bibliát olvasnak, imádkoznak. De a külső szemlélő számára láthatatlan, hogy pontosan kik is az ilyen ember. 
Minden láthatatlan egyházhoz tartozó ember egyben tagja a látható egyháznak, de nem minden látható egyház tag egyben tagja a láthatatlan egyháznak. 
Luther Márton mondja: A mennyországban sokan lesznek, akikre nem számítottunk, hogy ott lesznek és sok olyan ember nem lesz ott, akikre viszont úgy gondoltunk, hogy ott lesznek. 

5. Saját tapasztalatunk az egyházról (helyi ref. gyülekezet) 
6. Ige: Krisztus teste és tagjai (1Kor 12,12-27.) 
Ez a bibliai ige azt mutatja be, hogy Isten, hogy képzeli el az egyház, a gyülekezet felépítését, működését. 
Az egyházat az Ige az emberi testhez hasonlítja. Ahogyan a test egy, bár sok tagja van, úgy az egyház is egy, bár benne sok tag (ember) van. Ha ezt mondaná a láb: mivel nem vagyok kéz, nem vagyok a test része, vajon azért nem a test része-e? Mi sem mondhatjuk az egyházban, hogy ezért, meg azért nem vagyok az egyház része. 
És ha a test csupa szem lenne, hol lenne a hallás? És ha a test csupa hallás lenne, hol lenne a szaglás? Nem lehet az egyházban mindenkinek ugyanaz a feladata. Sokféle ember jár templomba, de ez Isten akarata. 
Isten rendezte el a tagokat a testben, ahogy Ő akarta. Nem mondhatja a fej a lábnak: nincs rád szükségem. Ellenkezőleg: a test gyengébbnek látszó tagjai nagyon is szükségesek. 
Mindenkire ugyanolyan szükség van a gyülekezetben, még akkor is, ha valaki úgy érzi, ő kevésbé fontos. 
Ha egy tag szenved a testben, a többi is szenved. Így van az egyházzal is. Valaki terhet visel, másnak is segíteni kell.  

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates