Friss tételek

11. B) IV. PARANCSOLAT


A tízparancsolat legfontosabb vallási és erkölcsi parancsolatokat tartalmazza, amelyet a Biblia szerint Isten adott Mózesnek a Sínai hegyen, 40 napos böjtje után, két kőtáblára írva. Az első négy parancsolat az Isten és emberrel való kapcsolat. A többi hat az ember – emberrel való kapcsolat. 

Emlékezzél meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt. Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat, de a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se lányod, se szolgád/szolgálod, (se állatod, se a kapudon belül tartózkodó jövevény) Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a Földet, tengert és mindent, ami azokon van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az Úr a nyugalom napját. 

  • 6 napon át való becsületes munkára is felszólít (illetve, amíg a munkaidő tart, pl. 5 napon át 8 óra) – minden munka válhat hivatássá, ha Isten dicsőségére tesszük. 
  • A hetedik nap: a pihenés és megszentelődés napja: testi feltöltődés: ha nincs legalább 1 pihenőnap, az ember feléli energiáit, és később jelentkeznek ennek tünetei 
Lelki feltöltődés (szenteld meg az Úr napját): Istennel való kapcsolat ápolása – végiggondolni elmúlt hetünket, előre felkészülni a következő hétre – átgondolni emberi kapcsolatainkat, és rendezni azokat, átgondolni lelkünk állapotát, és rendezni azt, megtisztulás, vigasztalás, irány keresése – hiszen a hétköznapi rohanásban talán észre sem v4esszük azt, amire Isten Igéje rá akar mutatni pl. istentiszteleten 

Nem a szombat nevű napról van szó, hanem minden hetedik napról, a sabbat-ról (sabbat=megállni) Ez a keresztyének számára a hét első napja, a vasárnap (sok országban még ma is ez az első nap), mert ezen a napon támadt fel Jézus, illetve még külön üzenete van a számunkra: 

  • Nem: 6 napi munka és utána a pihenés, mint jutalom = nem: törvény megtartása, utána az örök élet jutalom 
  • Hanem: előbb felkészülés, utána munka = előbb üdvösség a bűnbocsánat által, utána hálából Isten követése

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates