Friss tételek

A kommunikáció fogalmai

A kommunikáció fajtái: 
a) verbális 
b) Nonverbális 

 Az írásbeli kommunikáció. sajátos kommunikáció. folyamat, amelyben a verbális kommunikáció elemei módosult formában jelentkeznek. A Jacobson-féle séma alapján értelmezve a kommunikációs folyamat elemeit:

Adó: a kommunikátor – célja; eszközválasztása; a társadalom által kidolgozott szabályrendszer (műfajok, formai szabályok, tartalmi követelmények az egyes írásbeli megnyilatkozásoknál ) 

Vevő: a kommunikációs folyamat másik szubjektív tényezője, aki a jeleket dekódolja. Mivel az emberi cselekedet potenciálisan kommunikatív, figyelembe kell venni, hogy érzelmi, értelmi és viselkedésbeli elemek is befolyásolják a kommunikációt. 

Csatorna: az írásbeliségnél a vokális (belső hallás) és a vizuális csatorna érvényesül elsősorban (ld. kézírásnál), de szerepe lehet taktilis csatornának is. 

Kontextus: a jelek megértéséhez azonos kódrendszer használata szükséges. A kontextus az a vonatkozási rendszer, amelynek összefüggésében a vevő dekódolja a neki szánt jelzéseket. E vonatkozási rendszert befolyásolják:- kultúrkörök közötti eltérések, szokásrendszerek, stb. 

Kommunikációs szituáció: a jelnek jelhelyzetben kell tennie. A jel és jelhelyzet vagy megfelel egymásnak, vagy nem. Ez utóbbinak különleges jelentősége van. A jel, a szituáció és a közlési szándék hármassága alapvető tényező. 

E hármasságban a 
Jel: 
a) Az írásbeli közlés tartalma 
b) Az írásboti közlés formai elemei, melyeknek kongruenciában kell lenniük egymással. Az írásbeli közlés is élhet metanyelvi eszközökkel: pl. gondolatjel, zárójel, stb. Az írásbeli közlés kialakulása Kommunikációról akkor beszélünk, amikor a jelek adása és értelmezése nem a biológiai program alapján játszódik le, tehát történeti kategória. Az írásbeliség története szorosan társadalmi-történeti vonatkozásokat hordoz. (Id. az írás története az ikonikus jelektől a szimbólumokig) 

 Az írásbeli kommunikáció legfontosabb formái napjainkban: 

a) levél: hivatalos - magán 
b) önéletrajz: klasszikus - amerikai típusú 
c) meghívó 
d) névjegy 
e) gyászjelentés 
f) egyéb vizuális médiumok 

(nyomtatványok, sajtó, köz- és zártterületi reklámok ) A fentiekkel kapcsolatban érdemes megemlíteni ezek tartalmi és formai szabályait, típusait, célját stb.)

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates