Friss tételek

Az operációs rendszer segédprogramjai



Segédprogramok:
§ Állomány- (vagy fájl-) kezelő: Total Commander, Windows Intéző
§ Szövegszerkesztő: Microsoft Office Word, Jegyzettömb
¨ Szöveget lehet vele formázni.
§ Rajzolóprogram: Paint, Corel Draw
¨ Rajzolni, képet átrajzolni, szerkeszteni…
§ Böngészők: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera
¨ Az Internetet lehet böngészni velük.
§ Levelezőprogram: Outlook Express
¨ Elektronikus leveleket kezeli (letölti az Internetről, küldeni lehet vele és offline módban lehet törölni, olvasni a leveleket és vázlatot írni, …)
§ Azonnali üzenetküldők: Skype, MSN
¨ Beszélgetni lehet segítségükkel.
§ Tömörítő program: WinZip
¨ Fájlok tömörítésére szolgál.

§ Egyéb segédprogramok:
¨ Játékok
¨ Óra és Naptár
¨ Parancssor
¨ Számológép
¨ Nagyító
¨ Media Player
¨ Feladatkezelő (Ctrl+Alt+Del)
¨ Lemeztöredezettség-mentesítő


Windows vágólap: egy háttérben futó alkalmazás, amely szinte bármilyen adatformátum átmeneti tárolására alkalmas. Az átmeneti megőrzés azt jelenti, hogy a vágólap tartalma a gép kikapcsolásakor elvész. A Vágólap lehetővé teszi a programok között és egy programon belül is az adatok cseréjét.

Vágólap-műveletek:
- másolás,
- kivágás,
- beillesztés.

A Másolás: úgy történik, hogy kijelölünk egy szövegrészt (vagy egyéb objektumot pl. képet, táblázatot). A Szerkesztés-> Másolás paranccsal, a Ctrl-C billentyűkombinációval vagy a helyi menü Másolás parancsával a Vágólapra kerül az adat, de az eredeti helyén is megmarad.

Kivágás: ugyan úgy történik, mint a másolás, csak Kivágás menüpontot választjuk (vagy Ctrl-X). Az adat átkerül a Vágólapra. -> nem marad meg az eredeti helyén.

Beillesztés: A kivágott vagy kimásolt adatot egy új helyre illesztjük. Ehhez a Szerkesztés-> Beillesztés menüpontot, a Ctrl-V-t vagy a helyi menü Beillesztés parancsát használjuk.

Állománykezelés: Állomány vagy fájl: logikailag összetartozó adatok halmaza egy háttértáron, saját azonosítóval. Azonosító: név.kiterjesztés. A nevet a felhasználó adhatja, a kiterjesztés pedig az állomány típusát jelöli.Az állományok karbantartását ún. fájlkezelő programmal végezhetjük el.

Fájlkezelők: Olyan programok, amelyeknek fő feladatuk, hogy a fájlokkal végzendő műveleteket (pl. másolás, tömörítés, törlés) megkönnyítsék, valamint az operációs rendszer parancsokkal való vezérlését kiváltsa.

Windows Intéző: Alapesetben az ablak bal oldalán a mappa-struktúra vagy más szóval könyvtárfa, a jobb oldalon az aktuális mappa tartalma helyezkedik el. A menüsorban, a Fájl menüpontban állománykezelő műveleteket, a Szerkesztés menüpont alatt vágólap műveleteket végezhetünk. A Nézet menüpontban a felhasználói felület beállításait változtathatjuk meg.

Total Commander: Az ablak felső része szokásosan egy menüsort és egy eszköztárat tartalmaz. Ez alatt az aktuális meghajtók adatai láthatók, majd a munkaterület, amely két részre oszlik. Mind a két részben egy-egy könyvtár tartalma látható. Ez alatt egy információs sor, egy parancssor és egy tájékoztató sor foglal helyet. Mivel a munkaterület két részre oszlik, mind a két részben végezhetünk műveleteket, de a másolások és mozgatások során egy időben van szükségünk a két területre úgy, hogy az egyikben a forrás, a másikban a cél könyvtárat lássuk.

Tömörítő programok:
Nagyobb fájlokból kisebb méretűt készít.

„A tömörítő programokat két nagy csoportra osztjuk. Az elsőbe tartoznak azok, amelyek veszteség nélküli tömörítést biztosítanak. Ezek a programok az eredeti állományt betömörítve, majd újra kibontva olyan állományt szolgáltatnak, amelyek bitről bitre megegyeznek az eredeti állománnyal. A szövegek és bináris állományok tömörítése, valamint a kommunikációs csatornákban felhasznált tömörítők csak veszteségmentesen képzelhető el.

A képek és hangok tárolásánál, már megengedhető a veszteséges tömörítési algoritmusok használata is. Ezeknél az algoritmusoknál az eredeti állományt nem lehet létrehozni a tömörített állományból. Nincs is rá szükség. A szemünk és a fülünk becsapható. Ezek a veszteséges algoritmusok többnyire olyan információkat hagynak el a képből, vagy hangból, amelyek nélkül az emberi szem, vagy fül az eredetivel csaknem azonos (megkülönböztethetetlen) jelként fog fel. Ezekre az algoritmusokra jellemző, hogy minőségromlás nélkül képesek az eredeti anyagot akár tized, vagy kisebb részére is tömöríteni. Veszteséges tömörítést használ a JPG kiterjesztésű képformátum, az MP3 hangformátum és az MPG videó formátum.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates