Friss tételek

Szerepek pénzgazdálkodás a családban

A család funkciói közül alapvető a biológiai reprodukció, az utódnemzés. Emellett gazdasági egység, illetve érzelmi és kulturális közösség. Az utódteremtés és nevelés szabályait különböző törvényekkel, jogi előírásokkal igyekszik körülbástyázni. A döntés mégis a pár kezében van. Statisztikák szerint növekszik az 1 és 2 gyermekes családok száma, míg a 3 gyermekre vagy annál többre vállalkozók száma csökkent. A fiatalok körében elterjedt a családlapítás kérdésének halogatása, illetve családalapítás esetén is sokan csak egy gyermek vállalását tartják ideálisnak. Manapság a házasság intézményével szemben előnyösebbnek tartják és sokan választják az élettársi viszonyt. Egykoron a gazdasági érdek megkövetelte a több gyermek vállalását , manapság épp a gazdasági lehetőségek szorítják vissza a népességnövekedést. Régebben a földdel, műhellyel, termelőeszközzel rendelkező családokban a gyermek munkaerőt is jelentett. Az utóbbi években a család gazdasági funkcióin belül fontosabb lett a fogyasztási, mint a termelői egységjelleg. Az iskolakötelezettség ideje kitolódott. A gépesítés átalakította a családi gazdaságokban végzendő munkafolyamatokat. A gyermekszám növekedéséhez családi-gazdasági érdek nem fűződik. A több gyermek tudatos vállalása a szülők individuális (egyéni, sajátos, magántermészetű) fejlettségének és képzettségének többnyire magasabb szintjén történik, nem ritkán a hitorientált vallási életvitel következménye (pl. a katolikus egyház tiltja a fogamzásgátlást és a születésszabályozást). Manapság a házastársak szinte minden családban elsődlegesnek tekintik a megélhetést.
A család pénzgazdálkodása nem más, mint a jövedelmek szerzése és felhasználása. Első lépés a jövedelmek számba vétele (mikor milyen bevételeink lesznek) ennek alapján próbáljuk megtervezni azok felhasználását.

A gazdálkodás követelményei

1. Hatékonyság: egyéni ráfordítással minél több eredményt elérni.(olcsóbb de jobb minőséget!)
2. Biztonságra törekvés, tartalékképzés
3. Fizetőképesség megőrzése
4. Rugalmasság: a piaci viszonyokhoz igazodó beszerzés és készletezés révén megtakarítást érhetünk el.
5. Függetlenség: a túlzott eladósodás elkerülésére

A jövedelem forrásai:
teljesítménybér
/
Munkabér
\
órabér

A törzsbér növekedhet:
 Bérpótlékkal
 Prémiummal
 Kiegészítő fizetéssel
 Egyéb bérekkel

Társadalombiztosítási egyéb jövedelemforrások:

A háztartások kiadása:
A megszerzett jövedelem pénzbevétel elszerzése, pénzeszköz csökkenést,- kiadást jelent. A kiadások tervezésénél a családok csak korlátozott szabadságjogokkal rendelkeznek.
Vannak rendszeres kiadások:
1.rugalmatlan kiadások ,fix összeggel jelennek meg költségvetésben, nincs módosítási lehetőség pl.: törlesztés
a másik csoport korlátozott döntési szabadságot biztosít.
A kiadásokat aszerint is célszerű megkülönböztetni, hogy a pénzünkért vásárolt javak miként szolgálják a fogyasztást.

Napi cikkek
Tartós fogyasztási cikkek

Szabad rendelkezésű jövedelmek:
 megtakarítás
 fogyasztás közti választás
Költségvetés:
Olyan pénzügyi terv, vagy elszámolás, amely egy adott időszakra vonatkozik.

Költségvetési mérlegelhetőségek hó végén:
 Bevétel és kiadás egyensúlyban van
 Kiadás nagyobb, mint a bevétel
 Bevétel nagyobb, mint a kiadás

Magyarországon a családok jövedelmének változása napjainkban éppen abban fejeződik ki hogy a szabadrendelkezésű jövedelem sávján összeszűkült, vagy teljesen eltűnt, miközben a fixnek tekintett kiadások aránya megnövekedett.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates