Friss tételek

A WWW kialakulása [informatika]



WWW kialakulása, a HTTP protokoll,URL fogalma, a HTML nyelv fejlődés, keresés az Interneten (Keresők fajtái, működési elvük), keresőprogram használata (pl.: Google részletes keresés)

A WWW kialakulása

A World Wide Web-et (más néven WWW; WEB, W3) a svájci CERN (Részecskefizikai Laboratórium) kutatóközpontban 1989-ben kezdte el fejleszteni Tim Berners-Lee és csapata abból a célból, hogy a kutatók az egyre nagyobb tömegű szöveges és grafikus információt könnyebben, strukturáltan, azonos felületen érhessék el, ezek földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül.

A WEB, mint a nevében is benne van: „világméretű pókháló”-ként ténylegesen behálózza az egész világot. Ez ma (a jegyzet írásakor) a legnépszerűbb információforrás az Interneten, mivel nem csak szöveget, hanem képeket, animált képeket, hangokat-zenéket és videó-klipeket is meg tud jeleníteni, le tud játszani – vagyis multimédiás képességekkel rendelkezik.

A navigálás (a Gopherhez hasonlóan) itt már teljesen a (hypertext) hyperlinkek segítségével történik, melyek nem csak szövegek, de képek is lehetnek. A linkek itt is akár egy másik földrész másik szerverének dokumentumaira is mutathatnak.

A WEB sikerének titka a multimédiás képességeken túl a HTTP (HyperText Transfer Protocol) protokoll alapján működő HTML (HyperText Markup Language) nyelv és a használatukhoz készült kliensprogramok, az ún. böngészők fejlődése volt.

Az első széles körben elterjedt böngésző az NCSA (National Center for Supercomputing Applications – University of Illinois) Mosaic grafikus felületű programja volt. A böngészők fejlődése nagyon gyors, néhány hónap alatt új verziók jelennek meg. Ezek ma már a WEB funkciókon kívül magukba integrálták majdnem az összes Internet-szolgáltatást – E-mail, Gopher, FTP, Usenet News.

A WWW szerverek számát ma már több tízezres nagyságrendre teszik, a dokumentumok száma pedig százmilliós nagyságrendű, és ezek száma exponenciálisan nő.

HTTP

A HTTP ügyfél-kiszolgáló protokollt hypertext dokumentumok gyors és hatékony megjelenítésére tervezték. A protokoll állapotmentes, vagyis az ügyfélprogram több kérést is küldhet a kiszolgálónak, amely ezeket a kéréseket egymástól teljesen füg­getlenül kezeli, és minden dokumentum elküldése után le is zárja a kapcsolatot. Ez az állapotmentesség biztosítja, hogy a kiszolgáló mindenki számára egyformán elér­hető és gyors legyen.

A HTTP-kapcsolat négy lépése:

- A kapcsolat megnyitása. Az ügyfél meghívja a kiszolgálót az Interneten keresztül az adott cím és port azonosító alapján (alapértelmezésben a 80-as porton ke­resztül).

- A kérés elküldése. Az ügyfélprogram üzenetet küld a kiszolgálónak, amelyben valamilyen kiszolgálást kér. A kérés HTTP-fejlécből és a kiszolgálónak küldött adatokból áll (ha van ilyen). A fejléc információkat tartalmaz a kiszolgáló számára arról, hogy milyen típusú a kérés, és megadja, hogy az ügyfélprogramnak milyen lehetőségei vannak.

- A válasz. A kiszolgáló a választ visszaküldi az ügyfélprogramnak. Ennek része a fejléc, amely leírja a válasz állapotát (sikeres vagy sikertelen, a küldött adatok tí­pusát), és ezt követik maguk az adatok.

- A kapcsolat lezárása. A kiszolgáló a válasz elküldése után lezárja a kapcsolatot, így az erőforrások megint felszabadulnak a következő kéréshez.

Ez az eljárás azt jelenti, hogy a kapcsolat során csak egy dokumentumot lehet átad­ni, illetve egyetlen feldolgozás megy végbe. Az állapotmentesség miatt a kapcsolatok semmit nem tudnak az előző kérésekről, mivel a kiszolgáló minden dokumentum el­küldése után lezárja a kapcsolódást, és minden kérést egyenként, külön-külön kezel. Ha egy dokumentum több képet vagy grafikát tartalmaz, akkor ezek megjelenítésé­hez az ügyfél annyiszor építi fel a kapcsolatot, ahány hivatkozást talál. Egyet magá­nak a dokumentumnak, és a többit egyenként a grafikáknak, illetve képeknek.

URL

Példa egy dokumentum címére:

http://www.sulinet.hu/

Az URL a HTML dokumentumban egy szabványos szerkezetű „utasítás”, ami meghatározza az Internet-szolgáltatás típusát: WWW, FTP, Telnet, Gopher, E-mail, …

Az URL, mint már beszéltünk róla, a következő információkat tartalmazza:

• az Internet protokollt, mely az adatok eléréséhez szükséges

• a szerver nevét (vagy címét)

• a szerveren belüli alkönyvtárnevet

• a fájl nevét (a WEB fájlok kiterjesztése htm, vagy html)

• a kiszolgáló portjának számát, melyet csak akkor kell megadni, ha eltér az alapértelmezettől (a WWW alapértelmezett portszáma 80, vagy pl.: 8080). Ezt kettősponttal elválasztva a szervernév után kell írni.

Az URL-ben használható karakterek:

Alapvetően (mint a HTML forráskódban) az ASCII karakterek használhatóak az URL-ben is, ezen belül is az ISO 8859-1 (Latin-1) karakterkészlet 32-től kezdődő és 128-ig tartó elemei (a 32-ig tartó vezérlő karakterek nem).

Ebből a tartományból sem minden karakter használható, mert pl.: sok E-mail rendszer nem tud 128-nál nagyobb kódú karaktert átvinni. Az URL-ben egyébként használhatóak a 128 kód alatti karakterek, de ezek közül néhány csak kód formájában. Ezek %-kal kezdődnek, majd a kód két karakteres hexadecimális megfelelője következik.

Ilyen pl.: az á kódja. Ez a HTML-ben á kóddal jeleníthető meg, az URL-ben ennek megjeleníthető kódja %e1.

Ezek közül nem használhatóak a következők:

Ezeket a kódokat csak akkor használjuk, ha kódlap beállítást nem használunk. Az ékezeteink helyes megjelenítéséhez a Windows1250-es és az ISO 8859-2-es kódlapot használhatjuk.


16Sulinet Expressz 2003

A leggyakrabban használt speciális karakterek és jelentésük:

• / (per jel): az alkönyvtárakat választja el

• # (kettős kereszt): az URL-nek és az URL-en belüli címkének az elválasztására használjuk. A belső címke az URL-en belül szerepel dokumentumazonosítóként. Ennek segítségével az egyes dokumentumok címkékkel jelölt részeire (belső linkek) közvetlenül hivatkozhatunk akár egy másik HTML dokumentum hyperlinkjével is.

• % (százalékjel): a kódok bevezető szimbóluma.

• ? (kérdőjel): az adatbázisból való lekérdezéshez ennek segítségével adhatjuk át a szerver programnak a paramétereket.

HTML

A dokumentumok logikai struktúráját a HTML (Hyper Text Markup Language) jelölé­sei segítségével lehet szabályozni. A HTML arra készült, hogy segítségével a doku­mentumok szokásos, sorban egymás utáni olvasása helyett, a szövegben elhelyezett kapcsolatok alapján az egész dokumentum könnyebben legyen áttekinthető és elol­vasható. Segítségével logikusan szervezett és felépített dokumentumokat lehet ké­szíteni oly módon, hogy a nyelv alkalmas a logikai kapcsolatok létrehozására a do­kumentumon belül és dokumentumok között, amit a dokumentum olvasója kezelhet. A dokumentum fogalmát itt általánosabban kell értelmeznünk, amely objektumokat tartalmaz, melyek lehetnek: szöveg, kép(grafika), hang (zene), de akár mozgókép (film) is.

Az ily módon szervezett szöveget hypertextnek hívjuk. A folyamatos, sorokba rendezett szöveg végigolvasása helyett a kereszthivatkozásokat követve könnyen el lehet menni a szöveg egy más részére, megnézni más információkat, azután visszatérni, folytatni az olvasást, majd megint egy másik bekezdésre ugrani. Ilyen szerkezetűek a Microsoft Windows, illetve a Windows alatt futó programok súgói. Amennyiben a szöveg mellett más objektum is megjelenik, akkor hipermédiáról beszélünk.

A hálózaton az objektumok, illetve ezek részei közötti kapcsolatok magába a szö­vegbe épülnek be megjelölt szavak és grafikus elemek formájában. Amikor egy ilyen elemre a felhasználó az egérrel rákattint, a rendszer automatikusan létrehozza a kapcsolatot, és a kapcsolt objektumot megjeleníti a képernyőn (vagy ha hang, le­játssza). Lényeges, hogy a kapcsolt objektum is tartalmazhat további kapcsolásokat különböző objektumokhoz, amelyek elvileg a hálózaton bárhol lehetnek. A WWW úgy is tekinthető, mint egy dinamikus információ tömeg, amelyben a hypertext segítségé­vel kapcsolatok (linkek) vannak. Ennek eredményeként adott információ a hálózat bármely pontjáról megszerezhető, illetve ugyanahhoz az információhoz több úton is el lehetjutni a különböző kapcsolatokon keresztül.

A HTML formátumú fájl valójában egy szöveges fájl, szintén szöveges (olvasható) vezérlőkódokkal. Ezek a vezérlőkódok < és > jelek között szerepelnek, és a szöveg megjelenését, formátumát, például a betűk nagyságát, formáját, stb. jelölik. A szöveg egyéb dokumentumokra vagy a dokumentum más részeire való hivatkozásokat is tartalmazhat, amit a vezérlőkódok segítségével adhatunk meg linkek formájában. Ezek a linkek - amelyek a megjelenítéskor általában kék színű, aláhúzott szövegek­ként, vagy kék keretes ikonokként jelennek meg - hypertext alakúvá teszik a doku­mentumot.

Keresés a WEB-en

A címeket általában névjegykártyán vagy reklámban találjuk. Érdekes probléma, ha tartalom alapján szeretnénk számunkra érdekes WEB oldalt találni. Azaz, hogy lehet keresni a WEB-en?

A WEB több tízmilliónyi honlapján több száz millió oldalnyi információ van már most, és ezek száma napról napra nő.

Ebben az információ áradatban eligazodni, a nekünk szükséges adatokat megtalálni nagyon nehéz. Erre szolgálnak a kereső programok. A WEB-en nincs egységes módszer a keresésre. Nagyon sok cég készít indexelt adatbázisokat, melyek pásztázzák a WEB oldalakat és eltárolják ezeket információit. Ezek között lehet a saját speciális keresőszoftverükkel dolgozni.

Az első keresőprogramok nem a WEB-hez készültek, már tanultunk az ARCHIE (FTP kereső), a VERONICA és a JUGHEAD (Gopher) keresőkről.

A WEB rendszerű keresőknek alapvetően két fő fajtájukat különböztetjük meg, a tematikus keresőket, és a kulcsszavas keresőket.

A tematikus keresők

Egy tartalomjegyzékhez hasonlítanak (vagy akár a Gopherhez is hasonlíthatjuk, amiről később lesz még szó), melyekben az általános témák szűkítésével juthatunk el a keresett dokumentumig.

Ilyen pl.: a HUDIR (http://www.hudir.hu/ ), az EINet Galaxy (http://galaxy.einet.net/ ), a Yahoo (http://www.yahoo.com/ ). Sokszor összekapcsolják ezt a típust az indexelt keresőkkel.


A kulcsszavas keresők

A WEB rendszerű indexelők automatikusan pásztázzák (a hyperlinkeket követve) a WEB oldalakat a domain nevek és a linkek segítségével, majd ezeket egy adatbázisban leindexelik. Ebből az adatbázisból szókereséssel találhatjuk meg a nekünk szükséges oldalakat. Ezek a szerverek általában az Internet más-más részét indexelik, ezért ha keresünk, érdemes több keresőprogramot is használni ugyanarra a keresésre. Vannak olyan WEB indexelők, melyek Gopher, FTP, NEWS szervereken is keresnek.

Egyes szerverek csak a náluk bejelentett szervereken keresnek, mások ezt automatizálják. Vannak olyan indexelők, melyek csak az állományok címeiben, kulcsszavaiban keresnek, de vannak a teljes szövegben keresők is. Ma már a legtöbb ingyenesen használható.

Teljesszövegű indexelő pl.: az AltaVista (http://www.altavista.com/ ), a Lycos (http://lycos.cs.cmu.edu/ , http://www.lycos.com/ ), …

A keresendő szavak közé logikai keresőoperátorokat lehet tenni, amik segítségével pontosíthatjuk keresésünket.

Ezek keresőprogramonként változnak, de a legtöbb program ismeri a következőket:

And

a logikai „és” művelet

Or

a logikai „vagy” művelet

Near

a keresett szavak közel vannak egymáshoz

„ ”

az idézőjelbe tett kifejezést egyben keresi

Amennyiben menüvezérelten szeretnénk kiadni az összetett keresésünket válasszuk az alábbi nyomógombok valamelyikét:

• Részletes keresés

• Advanced Search

Ilyen például a magyar Google kulcsszavas kereső. ( http://www.google.com/ ) részletes keresést támogató oldala.

Gyakoribb azonban manapság a vegyes kereső, amelyen kulcsszavasan és tematikusan is kereshetünk. A találati listát érdemes minél jobban leszűkíteni, hogy könnyebb legyen a választás.

Jó tanács:

Ha több oldalra is kíváncsiak vagyunk a találati listából, akkor érdemes jobb-egérgombbal a linkre kattintva a menüből a Megnyitás új ablakban-t kiválasztani, és egy másik ablakban nézni az oldalt. Így egyszerre több oldalt is nézhetünk, és könnyű visszatérni a találati listához.

Sokszor érdemes egy portál oldalról kiindulni. Ilyen például a magyar nyelvű Startlap (http://www.startlap.com/ ). Az ilyen oldalak több előnyt is nyújtanak.

• Hétköznapi címszavak alapján jól használható címlistához, azaz linkgyűjteményhez jutunk

• A kereső oldalak címét nem kell fejből tudnunk, több kereső (menüválasztás után) elindítható.

1.

WWW kialakulása

1p

2.

HTTP protokoll

2p

3.

URL fogalma

1p

4.

HTML nyelv fejlődés

2p

5.

keresés az Interneten

2p


Kérdések

1

Mikor és hol fejlesztették ki a WWW-t?

2.

Mit jelent az URL-ben %-jel?

3.

Mire készült a HTML?

4.

Mik azok a könyvjelzők a böngészőben?

5.

Milyen keresési fajtákat ismerünk?

6.

Milyen fajtáit különböztetjük meg a WEB rendszerű keresőknek?

7.

http kapcsolat 1 lépése?

8.

Minek a rövidítése a HTML?

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates