Friss tételek

Az operációsrendszerek [informatika]

Az operációsrendszerek

Ismertesse az operációsrendszer fogalmát. Mutassa be főbb jellemzőit, ismertebb fajtáit és feladatait.

Operációs rendszer (Operating System) : Olyan vezérlőrendszer, amely gondoskodik a hardver és a szoftver optimális együttműködéséről , kapcsolatot teremt a gép és az ember között .

Operációs rendszerből sokféle létezik:

1. Dos

2. Windows 95, 98,Se, Millenium , 2000, XP

3. Linux

Hálózatos gépen:

1. Windows NT

2. Novell

3. UNIX

4. LINUX

Az operációs rendszerek legfontosabb feladatai közé tartozik:

• Az adatok és programok háttértárakon történő tárolása,

• Az adatok elérhetőségének biztosítása,

• A memória- és perifériakezelés,

• A felhasználói programok betöltése a memóriába, és a programok elindítása,

• Az erőforrások elosztásának ellenőrzése,

• Kapcsolatteremtés ember és gép között.

A mai modern operációs rendszerek a felsoroltaknál lényegesen több szolgáltatást nyújtanak. A személyi számítógépeken korábban a DOS-t, napjainkban, pedig a Microsoft Windows operációs rendszereket használják a legszélesebb körben. A Windows első változatai – például a Windows 3.1 – még nem voltak önálló operációs rendszerek, működésük a DOS-on alapult. A Windows program a Windows 95 és a Windows NT megjelenésével vált önálló operációs rendszerré.

A Windows fő jellemzői:

- Nem parancs-, hanem ikonvezérelt

- Grafikus

- Ablaktechnika

- Több program futhat egyszerre

- Az alkalmazások között adatátvitel

- Plug and Play

- Drag and Drop(vonszolás technika)

- Stb…

A Microsoft Windows a DOS-sal ellentétben már grafikus felhasználói felülettel (GUI – Graphical User Interface) rendelkezik. A GUI olyan felhasználói felület, ahol a számítógép vezérlésére parancsok helyett ikonokat, ablakokat és rajzos elemeket használnak. Használata egyszerűbb, gyorsabb, mert a parancsok begépelése helyett egérrel vagy más pozícionáló eszközzel, rámutatással adhatjuk ki a parancsokat, egyes fájlkezelő műveleteket – például másolás, áthelyezés – pedig az úgynevezett Fogd és vidd módszerrel egyetlen mozdulattal hajthatunk végre.

A piacon azonban más nagynevű cégek is jelen vannak saját operációs rendszereikkel. Ilyen például az IBM cég OS/2 rendszere, a Bell Labs által kifejlesztett UNIX egyes változatai, a nyílt fejlesztésű Linux, valamint a Macintosh gépeken működő Mac OS.

Az operációs rendszer hibájakor, sérülésekor bizonyos szinten, rossz esetben teljesen megszakad a kapcsolat Ön és a számítógépe között, ill. a számítógépe mást tesz, mint amit Ön szeretett volna. Ilyen esetben az operációs rendszerét ki kell javítani, vagy újra kell a számítógépre feltenni (telepíteni).

Témakörök

Kulcsszavak, fogalmak

Pont

Operációsrendszer fogalma, feladatai

Fogalom,

6 legfontosabb feladat

2 pont

Operációsrendszerek fajtái

Win95 98 XP STB.

1 pont

Főbb jellemzők

8 jellemző

3 pont

Grafikus felhasználói felület jellemzői

GUI, fogd és vidd, hibák, javítás

2 pont

  1. Melyik manapság a legelterjedtebb operációsrendszer?
  2. Szerverekben általában miért használnak Linux rendszert?
  3. Melyik a kakukktojás?
  4. Milyen fájlrendszert használ a Windows XP?
  5. Mi az előnye az NTFS fájlrendszernek a FAT32-vel szemben?
  6. Mi az előnye a Windows XP-nek a pl. Dos rendszerrel szemben?
  7. Mutasson be néhány multimédiás szolgáltatást, amely be van építve a Windowsba?
  8. Mi a teendő, ha a Windows leáll („lefagy”)?

  1. A legelterjedtebb rendszer manapság a Microsoft cég Windows terméke, mivel könnyen kezelhető, az átlagember számára is egyszerűen használható. Emellett elterjedt operációs rendszernek számít még a Linux amelyet főleg szerverekben alkalmaznak.
  2. A Linux rendszert azért létesítik előnyben a Windowszal szemben szerverekben, mert a Linux sokkal megbízhatóbb és előnyösebb kiszolgálóként.
  3. Windows 97 SE, Windows 98, Windows XP, Redhat Linux
  4. A Windows XP alapértelmezett fájlrendszere NTFS, de persze lehet FAT32-ben is használni de ez utóbbi nem ajánlott.
  5. Az NTFS fájlrendszer annyiban „jobb” a régi társával, a FAT32-vel szemben, hogy sokkal biztonságosabb, a fájlkezelése jobb, és a fájlok elérése lényegesen gyorsabb.
  6. Előnye annyi, hogy a Windows XP már majdnem évtizedekkel újabb rendszer, de a grafikus megjelenés mindenképpen az átlag felhasználók mellet szól.
  7. Például az MSN Messenger amellyel könnyen kommunikálhatunk bárkivel akár a világ másik tájáról is, könnyen és egyszerűen, és akár képpel együtt is.
    A Windows Media Player is egy hasznos alkalmazás, segítségével könnyen játszhatja le kedvenc zeneszámait vagy nézheti meg a DVD filmjeit (DVD Drive Required!).
  8. Ha a Windows leáll, akkor azt úgy mondjuk, hogy „lefagy”. Az újabb Windowsok esetében könnyebb helyzet, hiszen ezen rendszerekben ilyenkor a CTRL+ALT+DEL billentyűkombináció megteszi a hatását, míg a régebbi MS rendszerekben (Windows 95, 98) sajnos ez csak egyszerűen egy újraindításhoz vezet. Természetesen ez is jól jöhet ha nem szeretnék felállni kedvenc fotelünkből, hogy megnyomjuk a számítógép RESET gombját.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates