Friss tételek

A sivatagok és a trópusi lombhullató erdők [biológia]


Sivatagok:

Jellemzői:

- Szubtrópusi éghajlati öv

- Az évi középhőmérséklet 20°C

- A csapadékmennyiség változó, egyes területeken 250 mm, másutt akár 1000 mm.

- Vannak területek ahol egyáltalán nem esik eső évekig.

Elhelyezkedés: - A trópusi és a mérsékelt éghajlati öv közötti átmenetben.

Általános jellemzés:

- A mostoha vízhiányos élethez csak kevés élőlény tudott alkalmazkodni.

- Az a néhány növény amely mégis alkalmazkodott az evolúció sokféleségét mutatják.

Élőlények:

A kaktuszok szigorú vízgazdálkodással képesek csak a vizet elraktározni. Pl: a levelek tüskékké való alakításával, a vízzáró szövetek képzésével.

Másféle növények a gyökerük méretének szabályozásával maradnak életben. Ilyen pl a jerikói rózsa. A gyökere nagyon mélyre és nagy talajfelületet behálózva képes elegendő vizet felvenni, aminek a feleslegét raktározza.

Efemer növények: Az alkalmazkodás sajátos formáját képviselik. Ezek rövid ideig tenyésznek, a magvaik akár évekig is képesek víz nélkül megmaradni, majd egy csapadékosabb időszakban kihajtanak és rövid idő alatt újra szaporodnak.

A sivatagi egerek és az ugróegerek a sivatagok legjellemzőbb rágcsálói.

Afrikában a mendeszantilopok és a hófehér beizaantilopok, a sivatagi róka a sivatagi hiúz a legelterjedtebbek.

A trópusi lombhullató erdők:

1) Keménylombú erdők:

Növények: Ezek az erdők általában a sivatagokat szegélyezik. (Földközi-tenger melléke) A fenyőket és a tölgyeket az emberek kiirtották erről a vidékről, hajókészítés és kereskedelem céljából. Helyükön sziklás hegyoldalak maradtak és bozótosok telepedtek meg (macchia). A macchia 5-8 m magas sűrű bozót, melyben különböző növények élnek: szentjánoskenyérfa, krisztustövis, szúrós csodabogyó.

A növényzet elsősorban örökzöld, kemény, bőrszerű lombozatú fák. Pl: mirtusz, paratölgy, olajfa, füge, oleander és a magyal. A fenyők közül a cédrus-, és a ciprus a legjellegzetesebb.

Állatok: Az eredeti állatvilág is jobbára eltűnt, helyét a lomberdők biomjaiból átvándorolt fajok foglalták el. Őshonos a muflon, a mezopotámiai dámvad és a párduchiúz.

2) Babérlomú erdők:

Ezekben az erdőkben különböző babérfajok élnek, erről kapta az erdőtípus a nevét. A növények már nem rendelkeznek a vízmegőrzés speciális adottságával.

A legszebb ilyen eredők Amerikában és Kelet-Ázsiában élnek.

Növényeik: Sáfrányfa, a liliomfélék és az üstökösfa a legjellemzőbb. Amerikában a virginiai tölgy és örökzöld Rododendron fajok, Ázsiában a tulipánfák és a nyitvatermők. Az erdők cserjeszintje és gyepszintje igen gazdag. A bambusz is a cserjeszinten él, a fásodó szárú fűféle.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates