Friss tételek

4. A) JÉZUS SZÜLETÉSE


Már az ószövetségben idején Jézus előtt több száz évvel. Írnak próféták arról, hogy lesz majd egy messiás (felkent), aki eljön. Keresztelő János Jézus előhírnöke. Ő is beszél arról, hogy Jézus Krisztus majd ő lesz a megváltó. 

Szülök: Mária és József. József ács volt. Az angyalok megjelentek Máriánál. Józsefnek az angyala. Ígéret Máriának megígérte Isten, hogy majd gyermeke fog születni. Népszámlálást tartottak a Római birodalomban Mária és József azért mentek Betlehembe, mert József onnan származott (zsidó). Nem volt a fogadóban hely ezért Jézus egy istállóban született. Heródes helytartó ő vezette a népszámlálást. Augusztus császár ő rendelte el a népszámlálást Római birodalom vezetője. Napkeleti bölcsek ő hoztak aranyat, tömjént, mirhát. Csillag vezette a napkeleti bölcseket. Pásztorok a Betlehemi mezőkről érkeztek ott legeltették az állatokat. 

Menekülés: Heródes helytartó úgy dönt, hogy Jézust megakarja ölni, ezért a 2 évnél fiatalabb fiúkat kivégeztette. Egy angyal megjelent Józsefnek, hogy menyjenek el Názáretbe, hogy Heródes nehogy megtalálja őket. 

A 12 éves Jézus szülei minden évben följártak Jeruzsálembe a Páska ünnepére. 42 Amikor Jézus tizenkét éves lett, szokásuk szerint ismét felmentek az ünnepre. 43 Utána hazaindultak, Jézus azonban Jeruzsálemben maradt, de ezt a szülei nem vették észre. Azt gondolták, hogy a gyermek az útitársaik között van. Már egy napja úton voltak, amikor keresni kezdték Jézust a rokonaik és barátaik között. Miután nem találták, visszamentek Jeruzsálembe, hogy ott keressék tovább. 

Három nap múlva találtak rá a Templom területén a törvénytanítók között. A gyermek Jézus hallgatta és kérdezgette őket. 47 Aki csak hallotta, mind nagyon elcsodálkozott, hogy milyen értelmes, és milyen bölcsen válaszol a kérdésekre. 

Amikor a szülei meglátták Jézust, megdöbbentek. Anyja pedig ezt mondta: „Fiam, miért tetted ezt velünk? Apád és én nagyon aggódtunk érted, és mindenhol kerestünk!” 

Jézus így válaszolt: „Miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaival kell foglalkoznom?” De a szülei nem értették, miről beszél. (Mária és József szeretetteljes figyelmeztetése)

Ezután Jézus visszatért velük Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Mária pedig a szívében őrizte ezeket a dolgokat. Jézus egyre bölcsebb lett, és felnőtté vált. Isten számára egyre kedvesebb volt, és az emberek is mind jobban kedvelték. 

Milyen örömet jelent a mai embernek Jézus születése? A mai embernek reménységet, boldogságot a bűneinkbe nem kell belepusztulnunk, hanem tudunk a bűneink felett uralkodni Jézus által.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates