Friss tételek

3.B) SZENTLÉLEK KITÖLTÉSE


 1. Az ApCsel-ről írt könyv 

Az evangéliumok többsége lezárul Jézus feltámadásával. A mennybemenetelről, a Szentlélek pünkösdi kitöltéséről már az Apostolok Cselekedeteiről írt könyv beszél. A mű szerzője Lukács, az egyik szinoptikus evangélium írója. Pál apostol munkatársa volt, így az események egy részénél szemtanúként volt jelen. 

2. Bevezető: 

Pünkösd története előtt 50 nappal támadt fel Jézus. A pünkösd szó a pentékoszté görög szóból származik, ami ötvenediket jelent. Pünköst története előtt 10 nappal ment fel Jézus a mennybe. Így úgy érkezünk meg Pünkösd történetéhez, hogy a tanítványok 10 napja Jézus nincs mellettünk testben. Az Atya éppen ezért küldi el a Szentlelkét, hogy a mindenkori tanítványokkal legyen. 

3. Történet: pünkösd története (ApCsel 2,1-13.; 2,37-47) 

Jézus is megígérte, hogy helyett jön az Atya Lelke. Jeruzsálemben sok idegen tartózkodott ekkor, hiszen aratás ünnepét ünnepelte a szent város. Aratás ünnepe a zsidó nép számára a Sínai-hegyen kötött szövetségre való emlékezést jelentette (10 parancsolat átadása). Tanítványok együtt voltak egy házban, ahol először szélzúgást hallottak, aztán lángnyelvekhez hasonló jelenséget láttak, ami a fejükre szállt. A szél az ember számára láthatatlan, de munkája érezhető, tapasztalható, látható. Így van Istennel is, Ő maga láthatatlan a számunkra, de munkája érezhető, tapasztalható. A tűz melegséget ad és megszilárdít. Isten Lelke is melegséget ad az embernek és életében, hivatásában megszilárdítja. A Szentlélek erőt adott nekik, hogy bizonyságot tegyenek Jézusról, ezért tanították az ünneplő tömeget. Több nyelven beszélők is ott voltak, de értették egymást a Lélek által. Péter beszéde a legjelentősebb, mert hatására 3000 ezer ember megtért és megkeresztelkedett, így létrejött az első keresztyén gyülekezet. Az első keresztyén, jeruzsálemi gyülekezetre a következők voltak a jellemzők: apostoli tanítást hallgattak, közösségben voltak egymással, rendszeresen úrvacsoráztak és imádkoztak egymásért. A Szentlélek a bibliában úgy is megjelenik, mint a Vigasztaló, a Pártfogó. Minden helyzetben Isten Lelke képes bennünket vigasztalni, bátorítani, segíteni. Valamint Isten előtt a pártunkat fogja, kiáll mellettünk. 

4. Szentlélek gyümölcsei (Gal 5,22.) 

Pál apostol megfogalmazza a Szentlélek ajándékait, az emberekben látható eredményét. Ezek a következők: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. A keresztyén emberek ezeket egyszerre megkapják Isten Lelke által ajándékként.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates