Friss tételek

13. Vírusok és egyéb szoftveres károkozók (3.1) [INFORMATIKA]

 


Definiálja a vírus fogalmát!

Ismertesse a vírusok közös jellemzőit!

Jellemezze a vírusok főbb osztályait!

Milyen jelei vannak a vírusfertőzésnek, hogy ismerhető fel?

Hogyan tud védekezni a vírusok ellen?

Hogyan csoportosítjuk az antivírus programokat?


Manapság naponta keletkeznek új vírusok, amelyek egyre nagyobb károkat okoznak, és egyre ügyesebben rejtik el magukat a víruskereső programok elől. Az internet és a számítógépes hálózatok elterjedésével határok nélkül, egyre nagyobb területeken támadnak.

Számítógépvírus fogalma:
Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző káros hatásokat idéz elő.

Részei: 

fertőző rész: a vírust a gazdaprogramba másolja,

romboló rész: a károsító hatást fejti ki.

Vírusok leginkább négy -féle módon kerülnek a számítógépekre

- a webböngészőn keresztül, böngészés közben,
- spameken keresztül (spamekben érkeznek)
- letöltött fájlokkal
- és fertőzött adathordozókkal.

A vírusok általános jellemzői

  • Rosszindulatú szoftver

  • Általában ártó szándékkal készítették őket; 

  • Zavaróak, túlterhelhetik a gép erőforrásait

  • Szaporodik és fertőz

  • Információt továbbíthatnak a gépünkről (spyware)

  • Nagyon kis méret; 

  • Futtatható állományokat képesek megfertőzni; 

  • Gyakran akár válogatva, időzítve tönkretesznek más fájlokat; 

  • Rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték; 

  • Egyre fejlettebb intelligenciával rendelkeznek, pl. változtathatják saját kódjukat és aktivitásukat 


Boot vírusok

A bootszektor-fertőző vírusok a számítógépeknek azt a részét használják ki, hogy az operációs rendszer is lemezről töltődik be. A vírusok arra a lemezterületre írják magukat, ahol normális esetben az operációs rendszert indító rész van, tehát amikor a gép (BIOS) megpróbálja betölteni a rendszert, helyette a vírust fogja elindítani. A vírus utána elindítja a rendszert is, de ekkor már a memóriában van.

Programvírusok (Állomány, fájl)

A fájl-fertőző vírusok futtatható programokat fertőznek meg (.EXE, .COM, .SYS, stb. kiterjesztésűeket). Ha egy fertőzött program elindul, a vírus kódja bekerül a memóriába, aktivizálódik és elkezdhet más programokra átterjedni. Fertőzéskor a vírus mindig olyan programokat keres, amiket még nem fertőzött meg, így növelve másolatainak a számát.

Férgek

A féregvírus olyan számítógépes kód, amely a felhasználó beavatkozása nélkül terjed. A legtöbb féreg e-mail mellékletként születik meg, amely megnyitásakor megfertőzi a számítógépet. A féreg a fertőzött számítógépen olyan fájlokat keres, mint a címjegyzékek vagy ideiglenes weblapok, amelyek e-mail címeket tartalmaznak. A féreg arra használja a címeket, hogy fertőzött e-maileket küldjön, és gyakran lemásolja (vagy meghamisítja) a „Feladó” címét az e-mailekben, így úgy tűnhet, mintha a fertőzött levél ismerőstől érkezne. Ezután a férgek automatikusan terjednek e-maileken, hálózatokon vagy az operációs rendszerek résein keresztül, gyakran még azelőtt ellepve a rendszereket, mielőtt észlelni lehetne őket. A féregvírusok nem minden esetben pusztító jellegűek a számítógépre nézve, de általában problémát okoznak a számítógép és a hálózat teljesítményében és stabilitásában.

Trójai programok

A trójai programok olyan ártalmatlannak tűnő önálló alkalmazások, amelyek első pillantásra hasznos alkalmazásnak tűnnek, miközben kártékony kódot tartalmaznak, esetleg vírust tartalmazó programok (pl. játék vagy animáció), amiket a gyanútlan felhasználó elindít, s feltelepíti a vírust.

Nem igazi vírusok, mert nem tartalmaz szaporító részt, a felhasználó által jóvá nem hagyott műveleteket hajtanak végre a fertőzött gépeken: pl. törlik a merevlemezen található adatokat, lefagyasztják a rendszert vagy bizalmas információkat lopnak és küldenek el egy harmadik személynek. Nem fertőznek programokat vagy adatokat, és nem önállóan hatolnak be a számítógépbe, hanem rosszindulatú felhasználók, mint "hasznos" szoftvert terjesztik, vagy elektronikus levélben érkeznek. Hatásukat csak az elindításuk után fejtik ki.

Levélszemét, átverés, kémprogramok

Nem vírusok ugyan, de terjedésük hasonló a vírusokéhoz. A felhasználók terjesztik az interneten a jópofa szövegeket, láncleveleket, rémhíreket, kacsákat, átveréseket (hoax). Levélszemét (spam) a kéretlen reklámot tartalmazó cégek által küldött levél is.

A kémprogramok bizalmas adatainkat (jelszavak, IP cím, email címek, számlaszám!, stb.) fürkészik ki. Kémprogramok (Spyware): Célja, hogy adatokat gyűjtsenek személyekről, vagy szervezetekről azok tudta nélkül a számítógép-hálózatokon. Az információszerzés célja lehet békésebb, például reklámanyagok eljuttatása a kiemelt címekre, de ellophatják a számlaszámainkat, jelszavainkat, vagy más személyes adatainkat.

Vírusfertőzés felismerése, jelei

  • Csökkent memória méret, megnövekedett memória használat

  • Hirtelen, esetenként nagymértékben lelassult számítógép műveletek

  • Késlekedés egy program elindulásakor

  • Indokolatlan és / vagy megmagyarázhatatlan változások program vagy más állományok tartalmában, módosulásának időpontjában

  • Rendellenes “Write protection error” (írásvédelem hiba) üzenet

  • A lemezmeghajtók hibásan kezdenek el működni: tévesztenek, nem találják, rosszul olvassák be a kért tételt.

  • Windows indulásakor hibák, esetleg indulásképtelenség, ciklikus bootolás

Aktív időszakban már jóval egyértelműbb a helyzet (de akkor már fújhatjuk…):

  • A számítógép nem indul be.

  • A vírus egy észlelhető üzenettel, hangjelenséggel vagy képernyőábrával véteti észre magát.

  • Megváltoznak az információk

  • Bizonyos állományokat nem lehet betölteni vagy elindítani

  • Állományok eltűnnek

  • A merevlemez leformattálódik

Védekezési lehetőségek

  1. Víruskereső program telepítése. A vírusok felderítésére, illetve elpusztítására valamilyen víruskereső, illetve vírusirtó programot használunk. Általában a keresést és az irtást egy programmal el tudjuk végezni. 

  2. Soha ne nyissuk meg a gyanús fájlokat. Nem szabad megnyitni, hanem törölni kell az ismeretlen, gyanús vagy nem megbízható forrásból származó e-mailekhez csatolt fájlokat; illetve érdemes a víruskereső programmal ellenőriztetni a CD-ről, DVD-ről, pendrive-ról, flopiról származó idegen fájlokat.

  3. Adatainkról rendszeresen és gyakran készítsünk biztonsági mentést

  4. legyen tiszta és írásvédett rendszerlemezünk (fertőzés esetén erről indíthatjuk a gépet);

  5. fontos adatok írásvédetté tétele;

  6. a beérkező levelek, lemezen szállított adatok használat előtti ellenőrzésével;

  7. internetes támadások elleni használjunk tűzfalat; Tűzfal: (firewall) szoftveres vagy hardweres architektúra Célja: biztosítani, a hálózaton keresztül egy adott számítógépbe ne történhessen illetéktelen behatolás. 

Antivírus termékek

A vírusirtó vagy antivírus program szoftveres vagy hardveres architektúra, célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. 

A vírusok felfedezését a vírusaláírások teszik lehetővé, amelyek egy vírusra jellemző kódsorozatok. Ezeket, a vírusaláírásokat, tartalmazó fájlokat folyamatosan kell frissíteni. Nem elég egyszer telepíteni, hanem folyamatosan meg kell újítani. 


Vannak polimorf vírusok, vagyis működés közben átalakulnak, felkutatásukra a heurisztikus keresés javasolt. Ebben az esetben a vírusirtó a beépített analizáló algoritmusok (mesterséges intelligencia) segítségével azonosítja a vírusokat.

A modern vírusirtók kombinálják tehát a hagyományos (vírusdefiníciós adatbázison alapuló) védelmet a modern heurisztikus védelemmel, és így nagyobb biztonságot adnak a felhasználóknak.

A védekezés legjobb módszere, ha víruspajzsot használunk. Bármilyen műveletet végzünk állandóan, figyel, és ha felismer egy vírust, akkor megszakítja a műveletet, s jelez számunkra, ez nagyon hasznos, viszont hátránya, hogy nagyon lelassítja a számítógépet. Fontos megjegyezni, hogy tökéletes vírusvédelem nincs. Nem létezik olyan program, amely minden vírust ismerne. 

Víruskereső szoftverek ellenőrzik a bejövő e-mailek tartalmát (és a számítógépen lévő fájlokat), és azokban vírusokra utaló jeleket keres. Ha vírust talál, törli vagy karanténba helyezi azt. Mivel minden hónapban több száz új vírus jelenik meg, minden víruskereső szoftvert rendszeresen frissíteni kell a legújabb vírusdefiníciókkal, hogy a szoftver a legújabb vírusokat is megtalálja. Olyan szoftver kell, amely automatikusan letölti a legújabb definíciókat és programfrissítéseket az internetről. 

A legismertebb vírusirtó programok közé tartozik a Virus Buster, a Norton AntiVirus, NOD 32 Antivirus System, Panda Antivirus.

Az AV termékek működés szerinti típusai

1.      Vírus kereső: olyan program, melyet elindítva az ellenőrzi a memóriát majd a háttértárakat, és kijelzi ha vírust talált.

2.      Vírus irtó: az a termék, amelyet külön elindítva azt, a felfedezett fertőzést eltávolítja a gépről.

3.      Integrált vírus kereső és irtó: a két folyamatot egy program végzi.

4.      Vírus figyelő: Végül vírus figyelő az a program, mely a memóriában maradva folyamatosan végzi munkáját.


Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates