Friss tételek

Puskin: Jevgenyij Anyegin (1799-1837)



Főnemesi család sarja, francia nevelők vigyáztak rá. Nem emlékszik szívesen a gyermekkorára. Dajkájához kötődik, így ismerkedik meg az orosz népköltészettel. Zöld lámpa: szabad politikai nézeteket vall, ezért figyelik. I. Sándor száműzi, így vándorolni kezd. I. Miklós maga mellé veszi az udvarba és állandóan figyelteti.

Anyegin
7 éven át írta, önéletrajzi ihletésű.
Műfaj: verses regény
2 főhős: elbeszélő (Anyegin jó barátja) és a címbeli szereplő
Cselekmény: szerelmi történet
1.       Megismerjük Anyegin gyerek és ifjú korát
2.       Meghal a nagybácsi, megörökli a birtokát és vidékre költözik. Vágyik a magányra, mert megcsömörlött mindentől. Egyetlen barátja lesz, Lenszkij. Bekerül a Larin családba (Tatjana, Olga – Lenszkij jegyese)
3.       Tatjana beleszeret Anyeginbe, levélben vall neki szerelmet, de Anyegin elutasítja.
4.       A kertben találkoznak és nagyképűen elutasítja Tatjanát.
5.       Tatjana álmodik: egy medve üldözi – Anyegin kést ránt Lenszkijre, Anyegin Olgával flörtöl
6.       Lenszkij féltékeny lesz ezért párbajra hívja Anyegint. Lenszkij meghal, Anyegin elutazik.
7.       Tatjana felkeresi Anyegin elhagyott házát ahol az otthagyott sokat megért Anyegin jelleméből. Tatjanat férjhez akarják adni ezért Moszkvába utaznak, ahonnan vissza vágyik a faluba.
8.       Eltelik két év, Tatjana férjes asszony. Újra találkoznak Anyeginnel, ekkor Anyegin bele szeret Tatjanaba. Háromszor ír levelet Tatjananak, de nem kap egyikre sem választ. Tatjana elutasítja Anyegint, de még mindig szereti.
Anyegin: Tipikus felesleges ember, életcélt nem talál magának, cinikus, önző, csak saját magával törődik. Értelmes ember, aki értelmes életre vágyik, de képtelen értelmes cselekedetekre. Igazi bájroni hős.
Lenszkij: Rajongó, romantikus hős. Naivitás és lelkesedés jellemzi. Halála az álmodozást, életképtelenségét fejezi ki a realitással szemben.
Tatjana: Szerény, félénk, ábrándozó, erkölcsös, naív. Tragédiája az, hogy azt hiszi, hogy az élet olyan mint az általa kedvelt romantikus regényekben.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates