Szénhidrátok
Def.: Polihidroxi aldehidek vagy ketonok, vagy olyan vegyületek, melyek hidrolízisével polihidroxi aldehidek vagy ketonok keletkeznek. |
Összetétel
- Elemi összetétel:
- Mindegyik tartalmaz szenet (C), hidrogént (H) és oxigént (O).
- Tartalmazhat nitrogént (N) {pl. kinin}, gyakoriak a foszfátészter-származékaik is.
- Összegképlet:
- Általában Cn(H2O)m formában írható fel.
Funkcióscsoportok
- polihidroxi vegyületek,
- nyíltláncú formájuk oxocsoportot tartalmaz,
- gyűrűs alakjuk és a di-, valamint a poliszacharidok étercsoportot is tartalmaznak.
Elnevezés
A nevet -óz képzővel kell ellátni.
Csoportosítás
MONOSZACHARIDOK | DISZACHARIDOK | OLIGOSZACHARIDOK | POLISZACHARIDOK |
Hidrolízissel nem bomlanak egyszerűbb vegyületekre. | Hidrolízissel két vagy néhány monoszacharidra bonthatók. | Óriásmolekulák. Hidrolízissel sok monoszacharidra bonthatók. |
Monoszacharidok
A legkisebb - C3-C7 - szénatomszámú, hidrolízissel tovább már nem bontható szénhidrátok, összegképletük általában CnH2nOn.
a
a
Csoportosítás
Az oxocsoport típusa szerint:
- aldóz
- ketóz
Szerkezetük általános jellemzői
- A formilcsoport (aldehidcsoport) láncvégi; a ketoncsoportot a természetben előforduló monoszacharidok molekuláiban mindig a második szénatom képezi!
- A többi szénatom általában egy-egy hidroxilcsoportot (-OH) hordoz.
- A láncközi H-C-OH részlet szénatomjai - mivel a molekula két vége eltérő - kiralitáscentrumok.
- A természetben előforduló monoszacharidok utolsóelőtti (oxocsoporttal ellentétes végétől számított második) szénatomjának konfigurációja meghatározott: pl. D-glicerinaldehid. (A D és az L konfiguráció a glicerinaldehid kétféle konfigurációjára visszavezetett relatív konfiguráció: ls. Sztereokémia c. fejezet!)
Néhány biológiailag fontos monoszacharid
A természetben a D-konfigurációjú monoszacharidok terjedtek el!
A monoszacharidok gyűrűs konstitúciója
Azok a hidroxilcsoportok, amelyek reakciójakor öt- vagy hattagú gyűrű alakulhat ki, addíciós folyamat során képes az oxocsoportot hordozó szénatomhoz kapcsolódni! A folyamatot a nukleofil ("atommagot kedvelő") oxigénatom indítja el, mely nemkötő elektronpárjával datív kötés létesítésére képes! (A triózók nem képesek gyűrű létesítésére!)
- A létrejött gyűrűs molekulában az oxocsoport hidroxilcsoporttá, ún. glikozidos hidroxilcsoporttá alakul.
- A glikozidos hidroxilcsoportot hordozó szénatom új kiralitáscentrumot képez!
- Minden gyűrűképzésre hajlamos monoszacharidnak van egy nyíltláncú és legalább két, az 1. számú szénatomon különböző konfigurációjú (alfa [aα] és béta [β]) gyűrűs molekulája!
A képződött, hatatomos gyűrű legstabilisabb, ekvatoriális -CH2OH csoportot hordozó konformációjában az axiális helyzetű glikozidos hidroxilcsoportot hordozó molekula az α-D-glükóz, az ekvatoriális helyzetű glikozidos hidroxilcsoportot hordozó molekula a β-D-glükóz. A kétféle gyűrűs molekula a nyíltláncú formán keresztül alakulhat át egymásba. Az α-D-glükóz és a β-D-glükóz diasztereomerek, hisz csak egyetlen kiralitáscentrum konfigurációjában (1. szénatom, glikozidos -OH) különböznek. Ebből következik, hogy energiatartalmuk nem egyforma. A szerkezet alapján arra következtethetünk, hogy a b-anomer az alacsonyabb energiatartalmú, mert valamennyi nagy térkitöltésű csoportja (-OH, -CH2OH) ekvatoriális helyzetű. Vizes oldatban az előfordulás aránya kb.:
A monoszacharidok tulajdonságai
Fizikai tulajdonságok
- Fehér, többnyire szilárd anyagok.
- Édes ízűek.
- Vízben jól oldódnak (hidrogénkötések kialakulása!).
Kémiai sajátságok
- Az aldózok nyíltláncú molekulái viszonylag könnyen oxidálhatók (ezüsttükör és Fehling-próba) [aldehidcsoport!].
- A nyíltláncú és a gyűrűs molekulák között vizes oldatban egyensúly áll fenn, ezért a nyílt szénláncú molekulák oxidációja miatt eltolódó egyensúly következtében a gyűrűs molekulák is felbomlanak, vagyis a monoszacharid teljes mennyisége átalakítható.
- Az oxocsoport mellett levő hidroxilcsoport lehetővé teszi a ketózok molekulán belüli átrendeződését aldózzá, ezért - a ketonoktól eltérően - a ketózok az aldózokhoz hasonlóan adják az ezüsttükör- és a Fehling-próbát.
- A monoszacharidok hidroxilcsoportjai észteresíthetők: az élő szervezet biokémiai folyamatainak fontos köztes vegyületei a cukrok foszfátészterei!
Diszacharidok
Származtatásuk
Két monoszacharidból vízelvonással:
A diszacharidok olyan szénhidrátok, amelyek savas hidrolízissel két monoszacharidra bonthatók.
Fontosabb diszacharidok
MALTÓZ | CELLOBIÓZ | SZACHARÓZ | LAKTÓZ | |
Éterkötés | 1. szénatom glikozidos OH-ja és a 4. szénatom OH-ja között. (1-4' éterkötés) | 1. és 2. szénatom glikozidos OH-ja között. | (1-2') 1-4' éterkötés. | |
Térszerkezet | A két gyűrű egyenlítői síkja szöget zár be. | A két gyűrű egyenlítői síkja többé-kevésbé egybe esik. | ||
A molekula szerkezetét hidrogénkötések stabilizálják! | ||||
Jellemzők | Fehér, szilárd, édes, vízben jól oldódó vegyületek. | |||
Vizes oldatuk adja az ezüsttükörpróbát (az egyik gyűrű kinyílhat, és a szabad glikozidos OH-csoport visszaalakulhat aldehidcsoporttá). | Nem redukáló di-szacharid! (a két glikozidos -OH van kötésben!) | Redukáló diszacharid. | ||
Előfordulás | A keményítő hidrolízisének köztiterméke. | A cellulóz hidrolízisének közti-terméke. | Gyümölcsökben, cukorrépában, cukornádban. | Tejben |
Poliszacharidok
Cellulóz
- β-D-glükóz egységekből épül fel.
- Általános képlete: (C6H10O5)n.
- Az egységek 1-4'-b-glikozidkötéssel kapcsolódnak össze (ls. cellobióz).
- Fonalszerű, lineáris molekula.
- A konformációt hidrogénkötések stabilizálják egyrészt az egymás után következő glükózrészek között, másrészt a láncok között (kötegekbe rendeződés).
- Fehér színű, íztelen, szilárd anyag.
- Vízben gyakorlatilag oldhatatlan.
- Nem redukáló! (A molekula egyetlen glükózegysége elvileg képes redukálni, de ez elenyésző hatású a molekula egészét tekintve.)
- Biológiai jelentősége: növényi vázanyag (sejtfal).
- Felhasználás: papír- és textilipari nyersanyag; filmek, lakkok, műszálak gyártása.
Keményítő
- α-D-glükózegységekből épül fel.
- Általános képlete: (C6H10O5)n
- Amilóz és amilopektin egységekből épül fel!
- Az amilózban a-1-4'-glikozidkötésekkel kapcsolódnak a cukormolekulák; az amilopektin esetében az a-1-4'-glikozidkötések mellett kb. 20-25 glükózegységenként elágazások találhatók a-1-6'-glikozidkötésekkel!
- Az amilóz spirális lefutású (hélix), az amilopektin helyenként spirális de az elágazódások miatt ágas-bogas szerkezetű.
- A konformációt hidrogénkötések stabilizálják egyrészt az egymás után következő glükózrészek között, másrészt a spirál "emeletei" között.
- Fehér színű, íztelen, szilárd anyag.
- Hideg vízben nem oldódik, forró vízben kolloid rendszert képez.
- Nem redukáló!
- Biológiai jelentőség: a növények raktározott tápanyaga.
Glikogén
- Az amilopektinhez hasonló szerkezetű, de nagyobb moláris tömegű vegyület, még gyakoribb elágazódásokkal!
- Biológiai jelentőség: állati tartaléktápanyag (máj, izmok).
Kitin
- A cellulózhoz hasonló szerkezetű.
- Alapegységei N-acetil-glükózamin molekulák.
- Biológiai jelentőség: Az ízeltlábúak és egyes férgek kültakaróját képezi.
Heparin
- Glükózamin és glükuronsav (a 6. szénatomon karboxilcsoport található!) alapegységekből épül fel.
- Vízoldékony.
- Biológiai jelentőség: alvadásgátló.
Megjegyzés küldése