Friss tételek

Szénhidrátok (Carbohydrates)





Szénhidrátok

Def.:

Polihidroxi aldehidek vagy ketonok, vagy olyan vegyületek, melyek hidrolízisével polihidroxi aldehidek vagy ketonok keletkeznek.

Összetétel

  • Elemi összetétel:

    - Mindegyik tartalmaz szenet (C), hidrogént (H) és oxigént (O).
    - Tartalmazhat nitrogént (N) {pl. kinin}, gyakoriak a foszfátészter-származékaik is.

  • Összegképlet:

    - Általában Cn(H2O)m formában írható fel.

Funkcióscsoportok

  • polihidroxi vegyületek,
  • nyíltláncú formájuk oxocsoportot tartalmaz,
  • gyűrűs alakjuk és a di-, valamint a poliszacharidok étercsoportot is tartalmaznak.

Elnevezés

A nevet -óz képzővel kell ellátni.

Csoportosítás

MONOSZACHARIDOK DISZACHARIDOK OLIGOSZACHARIDOK POLISZACHARIDOK
Hidrolízissel nem bomlanak egyszerűbb vegyületekre. Hidrolízissel két vagy néhány monoszacharidra bonthatók. Óriásmolekulák.
Hidrolízissel sok monoszacharidra bonthatók.


Monoszacharidok

A legkisebb - C3-C7 - szénatomszámú, hidrolízissel tovább már nem bontható szénhidrátok, összegképletük általában CnH2nOn.
a

Csoportosítás

Az oxocsoport típusa szerint:
  • aldóz
  • ketóz


Szerkezetük általános jellemzői

  • A formilcsoport (aldehidcsoport) láncvégi; a ketoncsoportot a természetben előforduló monoszacharidok molekuláiban mindig a második szénatom képezi!
  • A többi szénatom általában egy-egy hidroxilcsoportot (-OH) hordoz.
  • A láncközi H-C-OH részlet szénatomjai - mivel a molekula két vége eltérő - kiralitáscentrumok.
  • A természetben előforduló monoszacharidok utolsóelőtti (oxocsoporttal ellentétes végétől számított második) szénatomjának konfigurációja meghatározott: pl. D-glicerinaldehid. (A D és az L konfiguráció a glicerinaldehid kétféle konfigurációjára visszavezetett relatív konfiguráció: ls. Sztereokémia c. fejezet!)
Néhány biológiailag fontos monoszacharid
Szénhidrátok (Carbohydrates)



A természetben a D-konfigurációjú monoszacharidok terjedtek el!

Szénhidrátok (Carbohydrates)

Szénhidrátok (Carbohydrates)

A monoszacharidok gyűrűs konstitúciója

Azok a hidroxilcsoportok, amelyek reakciójakor öt- vagy hattagú gyűrű alakulhat ki, addíciós folyamat során képes az oxocsoportot hordozó szénatomhoz kapcsolódni! A folyamatot a nukleofil ("atommagot kedvelő") oxigénatom indítja el, mely nemkötő elektronpárjával datív kötés létesítésére képes! (A triózók nem képesek gyűrű létesítésére!)
  • A létrejött gyűrűs molekulában az oxocsoport hidroxilcsoporttá, ún. glikozidos hidroxilcsoporttá alakul.
  • A glikozidos hidroxilcsoportot hordozó szénatom új kiralitáscentrumot képez!
  • Minden gyűrűképzésre hajlamos monoszacharidnak van egy nyíltláncú és legalább két, az 1. számú szénatomon különböző konfigurációjú (alfa [aα] és béta [β]) gyűrűs molekulája!
A képződött, hatatomos gyűrű legstabilisabb, ekvatoriális -CH2OH csoportot hordozó konformációjában az axiális helyzetű glikozidos hidroxilcsoportot hordozó molekula az α-D-glükóz, az ekvatoriális helyzetű glikozidos hidroxilcsoportot hordozó molekula a β-D-glükóz. A kétféle gyűrűs molekula a nyíltláncú formán keresztül alakulhat át egymásba. Az α-D-glükóz és a β-D-glükóz diasztereomerek, hisz csak egyetlen kiralitáscentrum konfigurációjában (1. szénatom, glikozidos -OH) különböznek. Ebből következik, hogy energiatartalmuk nem egyforma. A szerkezet alapján arra következtethetünk, hogy a b-anomer az alacsonyabb energiatartalmú, mert valamennyi nagy térkitöltésű csoportja (-OH, -CH2OH) ekvatoriális helyzetű. Vizes oldatban az előfordulás aránya kb.:

Szénhidrátok (Carbohydrates)

A monoszacharidok tulajdonságai

Fizikai tulajdonságok

  • Fehér, többnyire szilárd anyagok.
  • Édes ízűek.
  • Vízben jól oldódnak (hidrogénkötések kialakulása!).

Kémiai sajátságok

  • Az aldózok nyíltláncú molekulái viszonylag könnyen oxidálhatók (ezüsttükör és Fehling-próba) [aldehidcsoport!].

  • A nyíltláncú és a gyűrűs molekulák között vizes oldatban egyensúly áll fenn, ezért a nyílt szénláncú molekulák oxidációja miatt eltolódó egyensúly következtében a gyűrűs molekulák is felbomlanak, vagyis a monoszacharid teljes mennyisége átalakítható.

  • Az oxocsoport mellett levő hidroxilcsoport lehetővé teszi a ketózok molekulán belüli átrendeződését aldózzá, ezért - a ketonoktól eltérően - a ketózok az aldózokhoz hasonlóan adják az ezüsttükör- és a Fehling-próbát.

  • A monoszacharidok hidroxilcsoportjai észteresíthetők: az élő szervezet biokémiai folyamatainak fontos köztes vegyületei a cukrok foszfátészterei!

Diszacharidok

Származtatásuk

Két monoszacharidból vízelvonással:
A diszacharidok olyan szénhidrátok, amelyek savas hidrolízissel két monoszacharidra bonthatók.

Fontosabb diszacharidok

Szénhidrátok (Carbohydrates)




MALTÓZ CELLOBIÓZ SZACHARÓZ LAKTÓZ
Éterkötés 1. szénatom glikozidos OH-ja és a 4. szénatom OH-ja között.
(1-4' éterkötés)
1. és 2. szénatom glikozidos OH-ja között. (1-2') 1-4' éterkötés.
Térszerkezet A két gyűrű egyenlítői síkja szöget zár be. A két gyűrű egyenlítői síkja többé-kevésbé egybe esik.
A molekula szerkezetét hidrogénkötések stabilizálják!
Jellemzők Fehér, szilárd, édes, vízben jól oldódó vegyületek.
Vizes oldatuk adja az ezüsttükörpróbát (az egyik gyűrű kinyílhat, és a szabad glikozidos OH-csoport visszaalakulhat aldehidcsoporttá). Nem redukáló di-szacharid! (a két glikozidos -OH van kötésben!) Redukáló diszacharid.
Előfordulás A keményítő hidrolízisének köztiterméke. A cellulóz hidrolízisének közti-terméke. Gyümölcsökben, cukorrépában, cukornádban. Tejben




Poliszacharidok


Cellulóz

  • β-D-glükóz egységekből épül fel.
  • Általános képlete: (C6H10O5)n.
  • Az egységek 1-4'-b-glikozidkötéssel kapcsolódnak össze (ls. cellobióz).
  • Fonalszerű, lineáris molekula.
  • A konformációt hidrogénkötések stabilizálják egyrészt az egymás után következő glükózrészek között, másrészt a láncok között (kötegekbe rendeződés).
  • Fehér színű, íztelen, szilárd anyag.
  • Vízben gyakorlatilag oldhatatlan.
  • Nem redukáló! (A molekula egyetlen glükózegysége elvileg képes redukálni, de ez elenyésző hatású a molekula egészét tekintve.)
  • Biológiai jelentősége: növényi vázanyag (sejtfal).
  • Felhasználás: papír- és textilipari nyersanyag; filmek, lakkok, műszálak gyártása.

Keményítő

  • α-D-glükózegységekből épül fel.
  • Általános képlete: (C6H10O5)n
  • Amilóz és amilopektin egységekből épül fel!
  • Az amilózban a-1-4'-glikozidkötésekkel kapcsolódnak a cukormolekulák; az amilopektin esetében az a-1-4'-glikozidkötések mellett kb. 20-25 glükózegységenként elágazások találhatók a-1-6'-glikozidkötésekkel!
  • Az amilóz spirális lefutású (hélix), az amilopektin helyenként spirális de az elágazódások miatt ágas-bogas szerkezetű.
  • A konformációt hidrogénkötések stabilizálják egyrészt az egymás után következő glükózrészek között, másrészt a spirál "emeletei" között.
  • Fehér színű, íztelen, szilárd anyag.
  • Hideg vízben nem oldódik, forró vízben kolloid rendszert képez.
  • Nem redukáló!
  • Biológiai jelentőség: a növények raktározott tápanyaga.

Glikogén

  • Az amilopektinhez hasonló szerkezetű, de nagyobb moláris tömegű vegyület, még gyakoribb elágazódásokkal!
  • Biológiai jelentőség: állati tartaléktápanyag (máj, izmok).

Kitin

  • A cellulózhoz hasonló szerkezetű.
  • Alapegységei N-acetil-glükózamin molekulák.
  • Biológiai jelentőség: Az ízeltlábúak és egyes férgek kültakaróját képezi.

Heparin

  • Glükózamin és glükuronsav (a 6. szénatomon karboxilcsoport található!) alapegységekből épül fel.
  • Vízoldékony.
  • Biológiai jelentőség: alvadásgátló.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates