Friss tételek

A FOGLALKOZÁS VÁLASZTÁSÁTÓL A MUNKAVISZONYIG

Társadalmi és egyéni érdek, hogy mindenki képességeinek, hajlamainak megfelelő munkakörben dolgozzon Egy munkahely „értékét” sok szempontból lehet meghatározni. A munkavállalók általában a következő szempontokat szokták szem előtt tartani: megfelelő munkabér, előmeneteli lehetőség, önmegvalósítás, jó munkahelyi légkör. A nem megfelelő munkahely (képességek, hajlamok, munkahelyi elvárások egybe nem esése esetén) személyes elégedetlenség, frusztráció, illetve társadalmi károk okozója. Az elhelyezkedéshez munkahelyet kell keresni. Az elhelyezkedéshez segítséget nyújtanak a munkaügyi központok. Választhatunk hirdetőújságok, közlönyök, vagy rokonok, barátok révén is. A jelentkezés személyesen, telefonon és írásban is történhet. Minden bejelentkezésre készülni kell. Úgy kell a munkaerőt eladni, hagy a legtöbbet fizessék érte. A bemutatkozó beszélgetésen döntő, hogy jó benyomást tegyünk. (pontos megjelenés, gondozott külső, határozott kézfogás, figyelmes, érdeklődő magatartás, természetes viselkedés, kevés, gesztikulálástól mentes, érthető beszéd, célirányos kérdések, a bérrel kapcsolatosak a beszélgetés végén).

Az írásos jelentkezéshez legtöbb esetben alkalmasságot bizonyító önéletrajzot kell adni. (az önéletrajz tömör, világos, rövid, általában ún. szakmai önéletrajz legyen,). A sikeres elhelyezkedés után a munkaviszonnyal kapcsolatos ismeretek válhatnak fontossá (Munka Törvénykönyve). Külön törvény szabályozza a közalkalmazottak és a közszolgálati alkalmazottak, pl. köztisztviselők munkaviszonyával kapcsolatos kérdéseket.

Az adott munkahelyeken kollektív szerződés és más munkahelyi szabályzatok rendezhetik az adott munkáltatóra, munkahelyre vonatkozó előírásokat. A törvény rögzíti a jogok gyakorlásának és a kötelezettségek teljesítésének alapvető szabályait. A munkaviszonnyal kapcsolatban tilos hátrányos megkülönböztetést alkalmazni (kor, nemzetiség, faj, vallás, stb.). A törvény szabályozza a munkavállalók és a munkáltatók, illetve ezek érdekképviseleti szervezeteinek kapcsolatrendszerét. Biztosítja a szervezkedés szabadságát (érdekképviseleti szervezetek alakítását), a munkavállalók részvételét a munkafeltételek alakításában.

A munkavállalók jogosultak a munkaszervezeten belül szakszervezetek létrehozására. A munkahelyen kollektív szerződés szabályozhatja a munkaviszonyból származó jogokat és kötelezettségeket, gyakorlásuk illetve teljesítésük módját.

Munkaviszony keletkezése

A munkaviszony a munkáltató és munkavállaló között munkaszerződéssel jön létre. Munkaviszony: munkavégzésre irányuló jogviszony. Kezdete a munkába lépés napja. Munkáltató: akinek munkavállalói vannak. Munkáltató csak jogképes személy lehet (természetes személy, ezek társasága és jogi személyek).

A munkaszerződés a munkaviszony jogalapja, amelyet írásba kell foglalni. A munkaszerződésben meg kell határozni a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkavégzés helyét. A határozott idejű munkaviszonyt naptárilag, illetve más alkalmas módon kell meghatározni. A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik Próbaidő: a munkavállaló és a munkáltató egymás kölcsönös megismerésére és a munkakör kipróbálására kiszabott idő.

Ha a meghatározott munkakör betöltése pályázat alapján történik, e munkakörre csak olyan munkavállalóval lehet munkaszerződést kötni, aki a pályázaton részt vett és a pályázati feltételeknek megfelelt. A munkavégzés szabályai szerint a munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a vonatkozó jogszabályok szerint foglalkoztatni, a munkavállaló számára az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét biztosítani, a munkát megszervezni, a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges tájékoztatást, irányítást folyamatosan megadni, a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges ismeretek megszerzését biztosítani. A munkavállaló köteles az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, munkaidejét munkával tölteni, munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni, munkáját az elvárható szakértelemmel és gondossággal, az előírtak és utasítások szerint végezni, a munkatársaival együttműködni, munkáját személyesen ellátni, munkája során a tudomására jutott üzemi (üzleti) titkot, valamint a munkáltatóra, illetve a tevékenységére vonatkozó alapvető fontosságú értesüléseket megőrizni, munkabérének és költségeinek megtérítése mellett — a munkáltató által kijelölt — tanfolyamon vagy továbbképzésen részt venni. Nem köteles a munkavállaló teljesíteni az utasítást, ha annak végrehajtása jogszabályba vagy munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy az egészséget veszélyezteti.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates