Friss tételek

Középszintű érettségi [biológia]

A. A békát agy nélkül felfüggesztik, mégis kirántja az ecetből a lábát, miért? Bőr eredetű reflex.

Gerincvelő reflex: érző idegsejt (a külvilágból jövő ingert felfogja), érző idegrost (az idegsejtből a hátulsó szarvba jutatja az idegsejt), gerincvelő központ (átadja az elülső szarvnak) mozgató ideg, harántcsíkolt izomszövet.

Tisztán gerincvelői reflex lehet bőr eredetű (Babinski) és izomeredetű (térdreflex).

A gerincvelő szürkeállománya a fehérállományt kötegekre osztja. A hátsó érzőpálya felszáll az agyba, az elülsők a leszállópályák (mozgató pályák).

B. Miért kellenek az enzimek reakciói? Az enzimek biokatalizátorok, nélkülük a sejtben lejátszódó reakciók igen nagy hőmérsékleten valósulnának meg, ami nyilvánvalóan nem tenne jót a sejteknek.

C. Védekezés a baktériumok, vírusok ellen: A fehérvérsejtek van sejtmagjuk, hemoglobint nem tartalmaznak. 1 mm3 vízben 5 – 8000 fehérvérsejt található. 3 csoportjuk van:

1. Granulociták: a vörös csontvelőben képződik. Fogocitózis bekebelezés (baktériumok). Védekező mechanizmus a feladatuk. Genny keletkezik, az a fvs tömeg elhalt.

2. Monociták: vöröscsontvelőben képződik. Szövetekben endocitózissal kiszűrik a fertőzést okozó anyagokat. Bekebelezik a baktériumokat, enzimjeik segítségével lebontják.

3. Limfociták: a nyirok szervekben kialakuló fehérvérsejtek. Immunrendszer működése. Egy-egy idegen anyag felismerése és hatástalanítása speciálisan.

D. Biológiai album, 67-es tábla (Biológia III, 87. o.): gázcserenyílások, levélkeresztmetszet. A gázcsere a növényi test belseje és a növényt körülvevő légkör között zajlik. A fotoszintézis során szén-dioxidot építenek be a szerves molekulákba, és a vízből oxigént termelnek. A biológiai oxidáció során viszont a lebontott szerves molekulából képződik szén-dioxid, és a felvett oxigén a terminális oxidációban a hidrogént vízzé oxidálja. Többnyire a levelek fonákján vannak a gázcserenyílások. A levél 1 mm2-es felületén általában sok száz gázcserenyílás található.

A levél felépítésére legjellemzőbb képet a keresztmetszete mutatja. Mindkét oldalát bőrszövet fedi, a levél színét vastagabb kutikula is boríthatja. Többnyire a levelek fonákján helyezkednek el a gázcserenyílások, de sok növényen mind a két oldalon megtalálhatók. A levél alsó és felső bőrszöveti rétege között helyezkedik el a táplálékkészítő alapszövet. Jellemző rá a sok sejtközi járat, amely lehetővé teszi a szükséges gázcserét. Sejtjeiben sok színtest található, amely élénk fotoszintézisre utal. Az alapszövet sejtjeiben felépített szerves anyagok a szállítószövet háncselemeiben kerülnek. A szállítónyalábok a levél felszíne felöl mint levélerek látszódnak. A levélerek bordás kiemelkedése fokozza a levél tartását.

A növényi légzés a sejtekben végbemenő lebontó folyamatokhoz kapcsolódó gázcsere. Ez az oxigén felvételét és a termelődő szén-dioxid leadását jelenti. A sötétbe helyezett növénynek lassan leáll a fotoszintézise, de a lebontás folytatódik.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates