Milyen hatása van a növényekre a fénynek és a hőmérsékletnek?
A bioszféra számára az egyedüli jelentős energiaforrás a Nap sugárzása. Ennek több mint a fele fénysugárzás (45-50%), kisebb része hősugárzás (40-45%) és néhány százaléka (1-5%) ultraibolya sugárzás. Az UV. fény a D vitamin kialakulásához szükséges, de biológiai szempontból roncsoló. Három féle fénytípust különböztetünk meg: közvetlen (a Napból érkezik, melegítő hatású, a párolgást fokozza), elnyelt (a színt határozza meg) és szórt fény (a sokszorosan visszavert fény, sok sárga és vörös sugár van benne és a fotoszintézishez nélkülözhetetlen).
A fényviszonyokat a közvetlen és a szórt fény aránya, a megvilágítás erőssége és időtartama határozza meg. Ez függ a napszaktól és az évszaktól, az Egyenlítőtől való távolságtól, magasságtól és mélységtől, a felhőzettől, a domborzattól és a növénytakarótól.
A növények alkalmazkodása a fényhez:
- A megvilágítás erőssége szerint
- Fénykedvelők: A szavannai-, füvespusztai-, sivatagi- és a havasi növények.
- Fény és árnyékkedvelők: Virágzásukhoz nélkülözhetetlen a fény.
- Árnyékkedvelők: Az erdők aljnövényzete.
- A megvilágítás időtartama szerint:
- Hosszúnappalos: 12 óránál több megvilágítást igényel
- Rövidnappalos: 12 óránál kevesebb megvilágítást igényel
Megjegyzés küldése