Friss tételek

A nyelvi jelek csoportjai a hangalak és a jelentés viszonya alapján [nyelvtan]

A nyelvi jelek csoportjai a hangalak és a jelentés viszonya alapján

A nyelv az emberi beszéd eszközeinek rendszere. Jelelemekből (hangok) felépülő jelekből (szavak, szóelemek) és az ezeket összekapcsoló szabályokból áll.

Minden nyelvnek van szótára (jelkészlete, szókészlete), a szavak, a mondatok összekapcsolódására vonatkozó szabályrendszere (nyelvtana), és az alkalmazást mutató hagyományrendje.

A nyelv is jelekből áll: elemeiben megvan a jelre jellemző kettősség:

- van jelölő: egy hangsor,

- és van jelölt: az a fogalom, amire a hangsor vonatkozik.

Minden nyelvi jelnek van jelentése, a nyelv legkisebb jelentéssel is bíró egysége a nyelvi jel. A nyelvi jelek a szavak és a szóelemek (szótő, toldalékok).

A nyelv szótárát (jel - és szókészletét), a beszédben és az írásban keltjük életre, a grammatikai szabályoknak megfelelően mondatokká szerkesztjük, azaz gondolataink közvetítésére jelként használjuk, jelzésekké alakítjuk. Ha helyesen akarjuk használni őket, akkor ismernünk kell a jelek hangsorát és jelentését, valamint a hangalak és jelentés egymáshoz való viszonyát.

A nyelvi jel és a jelentés

A nyelvi jelben a hangalak és a jelentés kapcsolata általában önkényes és szokásszerű, megállapodáson alapul. Kivételt képeznek a hangutánzó és a hangulatfestő szavak, mert alakjuk és jelentésük között a kapcsolat szükségszerű és okszerű, a hangalakjukból köveztetni lehet a jelentésükre.

A hangutánzó szó hangalakja jellegzetes hangokat, zörejeket utánoz: cincog, csobog.

A hangulatfestő szavak cselekvést ábrázolnak vagy tulajdonságokat jellemeznek hangzásukkal: biceg, libeg.

A hangalak és a jelentés viszonya alapján a szavak egyjelentésűek, többjelentésűek, rokon értelműek, egyalakúak, többalakúak, azonos alakúak és hasonló alakúak lehetnek.

Egyjelentésű a szó, ha a hangalakhoz (hangsorhoz) egyetlen jelentés kapcsolódik: fém, műanyag, hétfő.

Az egyjelentésű és a hangutánzóhangulatfestő szavak hangalakjának (H) és jelentésének (J) viszonyát mutatja az alábbi ábra:

H J H J

egyjelentésű: hangutánzó:

hétfő csattog

A többjelentésű szó hangalakjához többféle jelentés fűződik. Ezek közül az egyik az eredeti, az alapjelentés, a többi a későbben kialakult, de vele összefüggő (jelentésbeli kapcsolaton alapuló) mellékjelentés. Például:

- a gerinc szó alapjelentése: gerincoszlop (hátgerinc),

mellékjelentései: hegygerinc; a hajó, a könyv gerince

- a levél szó alapjelentése: növények levele,

mellékjelentései: postai levél, tésztalevél, oklevél

J1

H J2 kapcsolat

J3

A rokon értelmű szavak (szinonimák) jellemzője, hogy eltérő hangalakokkal azonos jelentést fejeznek ki. A jelentésbeli azonosságot mutató szavak sem cserélhetők fel bármikor; az adott beszédhelyzet hol az egyik, hol a másik alakot követeli meg. A szó hangalakja nemcsak jelentést hordoz, hanem sajátos hangulatot is kelthet.

Többalakú a nyelvi jel, ha egy jelentést alakváltozatokkal fejezünk ki. Lehetnek tőszavak: csepp – csöpp; és lehetnek toldalékos formák: kérd – kérjed.

Az azonos alakú szavak (homonimák) esetében a hangalak véletlenül azonos, a jelentés teljesen más, és az eltérő jelentések között nincs semmiféle összefüggés:

- terem (főnév) – terem (ige)

- várnak (várakoznak) – várnak (a vár részére)

- vár

- tűz

- ég

J1

H nincs kapcsolat

J2

Az azonosalakúság a kommunikációt nem zavarja, a beszédhelyzetben már nincs homonimitás; mind a szónak, mind a toldalékoknak a mondatban csak egyetlen jelentése van.

A hasonló alakú szavaknak csak a hangzása hasonló, a hangalakjuk és a jelentésük eltérő, semmiféle kapcsolat nincs közöttük, nem szabad összekeverni őket:

egyelőre (most és még egy kis ideig) – egyenlőre (egyenlő alakúra)

helység - helyiség

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates