Friss tételek

Művészettröténelem-művtöri - A romantika

A gótikából merített ez az építészet. A stílusra nagy hatással voltak az új vasszerkezetek, és építőanyagok. A kovácsolt vasat felváltja az öntöttvas, majd a hengerelt acél. Az osztrák politikai elnyomásra a magyar a romanticizmussal felelt. Ennek az irányzatnak a legmaradandóbb alkotása a Feszl Frigyes Vigadója. Ebben a román, mór és a bizánci elemeket ötvözi. Nagy méretű ablakai vannak.

Feszl mellett a másik nagy magyar építész Ybl Miklós. Művei közül kiemelkedik a neoromán stílusban épült fóti temploma. Tornyait sisak helyett kőkorlát és a sarkaira állított fiatornyok koronázzák. (keletre jellemző dekorációval)

Ezzel a művel lezárult az alig 15 évig tartó romantikus építészeti stílus.


Eklektika
A kiegyezés idején a romantikát az eklekticizmus váltotta fel. A szó a görög kiválogat szóból származik, és olyan műalkotás jellemzője, amely a felújított történeti stílusok egyvelegét tükrözi. A 19. Sz második felében egész Európában elterjedt. Az eklektikán belül beszélünk : neoreneszánsz, neogótikus, neoromán, stb., stílusról.

Hazai kibontakozásának időpontja egybeesik Pest-Buda egyesítésének idejével (1873)
Ybl Miklós nevéhez fűződik a Sugár-út (mai Andrássy út) kiépítése, ahol főleg az operaház tűnik ki főleg szépségével. Meg kell még említeni Hauszmann Alajost, aki az egykori kúriát (barokk és klasszicista, ma Néprajzi Múzeum), éa a New York palotát (Erzsébet krt) építette.
Steidl Endre a Parlament stílusának kialakításánál az angol parlamentet vette alpul, és neogótikus stílusban tervezte meg az épületet. Azonban a barokk stílus jegyei is feltűnnek és a reneszánszé is, így a parlament eklektikus jellegű.
Egyéb:
Halászbástya: neoromán
Mátyás-templom: neogót
Szecesszió
Az újszerű kezdeményezések a nemzeti hagyományokkal való összekapcsolása, főleg az iparművészetben érvényesül.
A modern építészetet jelenti. A nemzeti stílusú építészet megteremtésében Lechner Ödön munkássága a mérvadó. Fő művei az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a Postatakarékpénztár, a kőbányai templom szecessziós alkotás.
Lajta Béla: Rózs-völgyi ház, kereskedelmi suli.
Modern építészet
Új anyagok jelentek meg: vas, vasbeton, üveg. Ezek kitágították a téralkotás korlátait.
Pl: Hajós Alfréd margitszigeti fedett uszodája, ill Lajta Béla

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates