Friss tételek

3.A) BIBLIA KÖNYVEINEK FELOSZTÁSA

 


"Biblia" szó jelentése – könyvecskék. Összesen 66 könyv található a Bibliában. Az Ószövetség 39, az Új 27 könyvet tartalmaz. 

2 fő részből áll az Ószövetségből és az Újszövetségből. Három nagy csoportra lehet a könyveket osztani.

 1. Történeti: A történeti könyvekben a történelemben elhelyezhető, konkrét nevek, országok, uralkodók és folyók neveit is tartalmazza. Ószövetségben Mózes | Könyvétől - Eszter könyvéig tart. Isten népének, a zsidó nép történetét mutatja be. Újszövetségben Máté evangélium - apostolok cselekedetéig tart. A könyvek jézus és az apostolok életét mutatja be. Példa az újszövetségből: Lukács 2,1-7. - ki kell írni a neveket, helyszíneket...! Így mutatott be, hogy ez a könyv valóban történteti könyv a bibliában. 

2. Tanítói: a tanítói könyveket könnyű megérteni. Ószövetségben Jób könyvétől – énekek énekéig tart. Újszövetségben római levéltől – júdás leveléig tart. Példa az újszövetségből: 1korinthus 13,4-7. - beszélni kell arról, hogy ebben a tanítói könyvben például a szeretetről hallunk tanítást. A szeretet türelmes, jóságos stb... Elolvasom és könnyen megértem. 

3. Prófétai: a prófétai könyvek előre mutatnak. A jövővel foglalkozott és foglalkozik. Ószövetségben Ézsaiás könyvétől – Malakiás könyvéig tart. A prófétai könyvek prófétáltak a közeli jövőre (babiloni fogság, fogságból szabadulás) és a távolabbi jövőbe (krisztus születése). Újszövetségben csak egy könyv található a jelenések könyve. Ez a könyv próféciát fogalmaz meg a világ végéről, krisztus eljöveteléről, a mennyországról. Tehát ránk is vonatkozik. 

Példa az ószövetségből: Ézsaiás 9,5-6. Ez a prófécia a jövőbe mutat. Jézus születése előtt több száz évvel prófétál Ézsaiás jézus születéséről.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates