Friss tételek

IGE HÁRMAS ALAKJA


 - Kijelentés szó értelmezése: Isten kijelenti magát szavával, eseményeken, cselekedeteken keresztül, közvetetten, valakiken keresztül. 

Általános kijelentésnek három fajtája van. 

1. Istent fel lehet ismerni a TERMÉSZET eseményei által. A teremtett világ tele van annak jeleivel, hogy semmi sem véletlenül jött létre, hanem Isten tudatosan tervezett mindent. 

2. A TÖRTÉNELEM eseményeiben is felismerhető Isten munkája. Az Ő gondviselése látható a népek életében. Az is megfigyelhető, hogy az évszázadok tükrében hogyan kerül egyik hatalom helyére a másik, míg az Isten örök marad. 

3. A LELKIISMERET, ha az ember nem helyesen cselekszik, akkor megszólal a lelkiismerete. Ilyenkor akár Isten is jelezheti ezáltal számunkra, hogy nem jó úton járunk. A lelkiismeret azonban nem tévedhetetlen és könnyű elhallgattatni. 

Különös kijelentésnek is három fajtája van (Ige hármas alakja). 

1. Írott ige az a Biblia. A Biblia által megismerhetjük Istent. Isten szól általa hozzánk. Nem csak történeteket és tanításokat tartalmaz, hanem az Ő emberhez szóló üzenete. Bibliából kaphatunk tanácsot, útmutatást a mindennapi életünkre. 

2. Testté lett ige az Jézus Krisztus. Isten annyira szeret bennünket, hogy eljött közénk, hogy megismerjük Őt. Legalaposabban és legteljesebben Jézus Krisztus élete és tettei által tehettük ezt meg. Jézus tökéletesen megmutatja nekünk azt, hogy kicsoda Isten, milyen Ő. Tanításaiból azt is megtudhatjuk, hogy mi Isten útmutatása számunkra. 

3. Hirdetett ige az a prédikáció, vagyis igehirdetés. Mely elsősorban élőszóban hangzik el. Leginkább a Biblia értelmezését szolgálja, erkölcsi, tanító jelleggel. 

Memoriter: „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates