Friss tételek

Számítógépes kiviteli perifériák – nyomtatók

A nyomtatók feladata a számítógépes adatok papíron való megjelenítése. A számítógéphez lehet USB -n vagy párhuzamos porton keresztül csatlakoztatni.
A nyomtatókat többféleképpen lehet csoportosítani:
Egyszerre kinyomtatott karakterek száma szerint:
·         Lehet pontelvű, amikor egyszerre egy pontot visz a papírra
·         Karakteres nyomtatóról beszélünk, ha egyszerre 1 karaktert visz a papírra
(margarétakerekes)
·         Sornyomtató
·         Lapnyomtató, ami egyszerre 1 oldalt tud kinyomtatni (lézernyomtató)

Papírra kerülés szerint:
·         Ütő nyomtató (mátrixnyomtató)
·         Nem ütő nyomtató (tintasugaras nyomtató)
Nyomtatási elv szerint:
·         Mátrixnyomtató
·         Tintasugaras nyomtató
·         Lézernyomtató
Mátrixnyomtató:
Ennek a nyomtatótípusnak a működési elve azon alapul, hogy a nyomtatófejben lévő 9 vagy 22 mágnestűt a nyomtató mágneses módon kilöki és a nyomtatófej és a papír között egy festék szalagot üt meg így keletkezik a papíron egy pont. A nyomat a sok pont összességéből áll össze. Főbb gyártók az Abson, Fujicu Siemens és a Talli. Irodákban alkalmazzák ahol sokpéldányos nyomtatásra, van szükség. Speciális papír tartozhat hozzá ez a leporello. A papír szélén kis lyukacskák vannak, amely segíti a papír továbbítását a traktor segítségével. Előnye, hogy a nyomat költsége alacsony és több példányos nyomtatásra alkalmas. Hátránya, hogy zajos, nyomatképe nem szép és a színes nyomtatás is korlátozott.
Tintasugaras nyomtató:
Maga a tinta a tintatartályokban helyezkedik el, ez a tintapatron amely vékony csöveken keresztül kapcsolódik a nyomtatófejhez. Ebben fúvókák helyezkednek el, melyek meghatározott mennyiségű tintát lövellnek a papír egy pontjára. Maga a kép pontokból épül fel, de mivel a tintapöttyök összefolynak így folyamatosnak tűnik a kép. A nyomtatófej tehát a fúvófej lehet a tintapatronban (HP nyomatók) vagy magába nyomtatóban (Canon). Jellemzői a nyomtatónak a sebessége, felbontása és az illeszkedés típusa. Maga a nyomtató lehet 1 fejes, 2 fejes és többfejes (több szín, több patron). Előnye, hogy jó minőségű a nyomtatvány, csendes és a nyomtató vételára olcsó. Hátránya, hogy drága a patron, a nyomtatás és a lenyomat nem vízálló.
Lézernyomtató: a működési elve azon alapszik, hogy a lézerfény megvilágítja a hengert, ezáltal a szelénhenger töltést kap és így felveszi a festékport, amit a papírra visz fel a henger. Ezt a beégetőmű égeti a lapra. Maga a vételára drága ennek a nyomtatónak, a fenntartási ára viszonylagos. Festékporral működik és a lenyomat az égetés miatt vízálló. A nyomtatási sebessége gyorsabb az előző gépeknél.
Plotter (rajzgép): itt egy robot rajzolja a képet több karral tollszerűen. Főleg tervrajzokat készítenek vele.
További nyomtatótípusok:
·         Szilárd tintás
·         Thermotranszfer
·         Szublimációs

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates