Friss tételek

Mágneses elven működő háttértárolók [informatika]

9.TÉTEL - Mágneses elven működő háttértárolók a (streamer) és a DAT, hajlékony és merevlemezek, töredezettség és partíciónálás.

Mágnesszalag (streamer) és a DAT, jellemzői, előnyök, hátrányok

A Streamer és a DAT a szalagos egységek közé tartozik. A szalagos egység a normál zenei magnószalaghoz hasonló, de attól természetesen eltérő szalagokat használnak. A szalag természeténél fogva soros, ami azt jelenti, hogy egy adott részének eléréséhez először át kell jutni az előtte levő adatokon. Ezzel ellentétben egy lemez „véletlenszerűen” is elérhető, azaz közvetlenül ugorhatunk a lemez tetszőleges részére. A soros elérés így érthetően lassabbá teszi a szalagok használatát. A szalag olcsón előállítható, hossza könnyen növelhető, ez alkalmassá teszi különböző feladatokra pl.:archiválás, biztonsági mentés, melyek nem kívánnak nagy sebességet. A szalagos egységek hátránya a kapacitás, nem tudták volna tartani a versenyt a hajlékony- és merevlemezekkel, amelyek már GB-os nagyságúak.

STREAMER:A streamer a mágnesszalagos tárolás azon változata amikor a szalagot ún. streamer-kazettába helyezik, így védve a káros külső behatásoktól. Hazánkban is nagyon elterjedtek voltak a 120-150 Mb-os kazettával dolgozó szalagos egységek.

DAT:A DAT (Digital Audio Tape) kifejlesztése a SONY nevéhez fűződik, de nem hozott számára olyan áttörést, mint amit várt tőle. Az erre a technológiára épülő adatarchiváló rendszerek azonban hamar népszerűek lettek, az egy bitre jutó kicsi fajlagos költség miatt.

Hajlékony lemezek fajtái, jellemzőik, alkalmazási terület, kezelésük

fajtái:

· 3,5’ kisfloppy

· 5,25’ nagyfloppy

Műanyagból készül, hajlékony mágneslemez, cserélhető, mindkét oldalán tárolhatók adatok. A floppy lemez egy filcbélésű négyzet alakú borítóval van ellátva. Egy lemez tárolókapacitása attól függ, hogy hány oldalas, mennyi sáv van egy lemezen, illetve egy sávot hány szektorra osztottak fel. Egy szektor tárolóképessége 512 Byte. (A szektor a legkisebb önállóan kezelhető egység). Lehetőségünk van a hajlékonylemezt csak olvashatóvá tenni, ezt nevezzük írásvédelemnek.

Széles körben elterjedt, használják az oktatásban, üzleti életben, magánéletben.. De ma már kezdik átvenni a szerepüket az új,megbízhatóbb és nagyobb kapacitású tárolók.

Kezelésük rendkívül egyszerű, mindenki számára könnyen elsajátítható! A floppy-disket egy floppy drive-val, egy maghajtóval tudjuk a géphez „csatlakoztatni”,s miután a lemezt a meghajtóba helyeztük, egy saját és különálló meghatóként szabadon másolhatunk, törölhetünk, módosíthatunk..

Merevlemezek jellemzőik, kezelésük

A lemez anyaga fém, az adattárolás sűrűsége, a formattált lemez tárolókapacitása, az adatok elérésének sebessége jóval nagyobb, mint a floppylemezek esetében. A merevlemezek kis felületen igen sok információt képesek tárolni, de ezzel együtt érzékenységük is igen nagy. A porszemcsék igen nagy rombolást tudnának véghezvinni az érzékeny felületen, ezért maguk a lemezek egy légmentes tokba vannak zárva. Kezelése kicsit bonyolultabb a hajlékonylemezes egységeknél, a merevlemezes egységekre rá kell csatlakoztatni egy táp- illetve egy adatkábelt, és ügyelni kell az egyes egységek közti kapcsolatra (slave, master)

Töredezettség fogalma és kezelése

Sok esetben a fájlok nem folyamatosan kerülnek tárolásra a merevlemezen, hanem kisebb egységekben töredezve, ezért azok megnyitása, beolvasása több időt vesz igénybe, mert mondjuk a fájl egészen más helyen folytatódik. Ezért nekünk is elemi érdekünk, hogy a töredezettségmentesítési munkát bizonyos időszakonként elvégezzük. A probléma a Windows beépített Lemeztöredezettségmentesítő programjával oldható meg, mely a Start menü/Programok/Kellékek/Rendszereszközök menüből érhető el.

Lemezek partíciónálása, formázása

A partíció a merevlemez egy elkülönített egységként kezelt része. Ha egy merevlemezen több partíció van, az a rendszerben különböző eszközként jelenik meg.

Partíciók létrehozásával gyorsabbá és áttekinthetőbbé tehetjük merevlemezünket. Partíciót lehet beépített Windowsos programokkal vagy ma már elterjedt más programokkal is végrehajtani. pl.: PQ-MAGIC

KÉRDÉSEK:

  1. Milyen paranccsal formázná le a J jelű meghajtót DOS-ban?
  2. Állítsa gyorsaság szerint sorba az alábbi meghajtókat? (Floppy,Streamer,Winchester
  3. Milyen fájlrendszereket ismer? Soroljon fel négyet?
  4. Mi a hátránya a MOBIL-RACK-nek?
  5. Minek a rövidítése a DAT?
  6. Hogyan töredezettségmentesítené a C jelű meghajtót?
  7. Mi a mágneses meghajtók legnagyobb ellensége?
  8. Miért nem jó ha mágneses meghajtó közelébe mágnest teszünk?

PONTOZÁS:

Mágnesszalag (streamer) és a DAT, jellemzői, előnyök, hátrányok

2 pont

Hajlékony lemezek fajtái, jellemzőik, alkalmazási terület, kezelésük

2 pont

Merevlemezek jellemzőik, kezelésük

2 pont

Töredezettség fogalma és kezelése

1 pont

Lemezek partíciónálása, formázása

1 pont

VÁLASZOK:

  1. A parancs: format j:
  2. Winchester, Floppy, Streamer?
  3. FAT16,FAT32,NTFS,EXT2,EXT3
  4. Sok hordozás után könnyen elromolhat, könnyen meghibásodik.
  5. Digital Audio Tape
  6. Start menü/Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Lemezöredezettség-mentesítő
  7. Ha por kerül a rendszerbe
  8. Mert a mágneses tér tönkre teszi a mágneses meghajtókat, adatvesztés léphet fel.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates