Friss tételek

„A” 15. tétel: A technológiai-gazdasági fejlődés


A XX. század második felétől olyan technológiai, gazdasági, biológiai fejlődése zajlik, melyek tudományos haladás korának szokás nevezni.
A legdinamikusabban fejlődő ágazatok pl. az informatika, atomenergia, űrkutatás.
Űrkutatás az 1950-es években kezdődött, a hidegháború éveiben. A két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió versenyeztek egymással.

A világ legnagyobb, űrkutatással foglalkozó szervezetei:
-  az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal (NASA, National Aeronautics and Space Administration),
- az Európai Űrügynökség (ESA, European Space Agency)
- Orosz Űrügynökség (RKA). Csak olyan országok végeznek jelentős űrtevékenységet, amelyek elegendő pénzzel rendelkeznek.
Az űrkorszak 1957-ben kezdődött a Föld első mesterséges holdjának (Szputnyik-1) az indításával.
Lajka kutya volt az első pályára állított állat 1957 novemberében, állítólag 1 hétig élt az űrben.
Az első ember által végzett repülést a Vosztok-1 hajtotta végre, Jurij Gagarinnal 1961. április 12-én.
Az első holdra szállást Apollo-11 űrhajósai vitték véghez 1969-ben, Neil Armstrong és Edwin Aldrin. Amstrong: A holdra szállás kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

Az első magyar űrhajós Farkas Bertalan (1980, Szojuz–36, Szojuz–35), a második Charles Simonyi (2007, Szojuz TMA–10, Szojuz TMA–9)

Genetika
Genetika (a görög  életet adni szóból) a gének, az öröklődés és az élőlények variációjának tudománya. A szót először az angol tudós, William Bateson használta 1905-ben.
Az emberiség a genetikai tudást már az őskorban felhasználta a háziasítással és a növények, állatok szelektív tenyésztésével.
Egy élőlényen belül, a genetikai információt kromoszómák hordozzák, ahol ez az információ a DNS-ben van kódolva. /DNS: a sejtek és bizonyos vírusok örökítő anyaga/
A gének kódolják azt az információt, mely a fehérjék szintéziséhez szükséges. A kódolni valamit kifejezés azt jelenti, hogy egy gén tartalmazza az egy adott fehérje felépítéséhez szükséges instrukciókat.
Gregor Mendel állapította meg 1865-ben az ivarosan szaporodó populációkban a sejtmagbéli gének természetes nemzedékek közötti átvitelének törvényszerűségeit. Gyakran nevezik őt a „genetika atyjá”-nak is, mert a munkásságának újrafelfedezése azonnal az örökléstan megalapozásához vezetett.
Mendel még nem ismerte/ismerhette a gén fogalmát. Ma már tudjuk, a DNS változása befolyásolhatja az öröklődést és változatos élőlényeket eredményez.
James Dewey Watson
amerikai molekuláris biológus meghatározta a DNS kettős-spirál szerkezetét Francis Crick és Maurice Wilkins segítségével. Ezért orvosi Nobel-díjjal lettek kitüntetve 1962-ben

KLÓNOZÁS
A klón lényegi tulajdonsága, hogy az utódszervezet (ami lehet egyetlen sejt is) genetikai szempontból teljesen megegyezik az anyaszervezettel, mivel kialakulása során nem történt olyan ivaros folyamat, amely a gének "átkeverésére" alkalmat adott volna.
Klónozásról több szerveződési szinten beszélhetünk, s ez az ember által előállított mesterséges klónokra is igaz.
Az ún. nukleáris transzfer (maganyag-átviteli)  módszer az, amelynek segítségével Dollyt, a világhírűvé vált bárány-klónt is létrehozták 1997-ben.

Informatika
Az informatika olyan tudományág, amely az információk rögzítésével, kezelésével, rendszerezésével, továbbításával foglalkozik.
Magyarországról elszármazott tudósok jelentős mértékben hozzájárultak az informatika fejlődéséhez:
- Neumann János közreműködésével az USA-ban megalkották az első számítógépet, 1945-1955
- Kemény János az USA-ban megalkotta a Basic-nyelvet, e-mailt, 1953
- Gábor Dénes megalkotta a plazma tv-t, 1960-as évek
- Gróf András megalkotta a mikroprocesszort, 1971
- Simonyi Károly megalkotta a WORD szövegszerkesztőt, az EXEL táblázatkezelőt, a WINDOWS
  operációs rendszert az 1980-as, 1990-es években a Microsoftnál.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates