Friss tételek

"A" 11. tétel: A nemzet, állam, etnikum, többség és kisebbség fogalmai


 A nemzet fogalma
- A XIX. században a nacionalizmus hatására többen definiáltak.
- nemzet: történelmileg kialakult, az összetartozás tudatával, valamint közös nyelvvel, kultúrával és hagyományokkal, azonos történelmi múlttal rendelkező etnikum

- A nagyobb embertömeget képviselő, kiterjedtebb földrajzi területeken élő etnikumokat a nép, illetve nemzet kifejezéssel jelölhetjük,  míg a kisebb létszámú, zártabb etnikumokat az etnikai közösség, törzs vagy néprajzi csoport (etnikai csoport, etnokulturális csoport, helyi népcsoport) kifejezéssel illetik.
- Egy országban több etnikum is élhet, a kisebbségben élő etnikumokat nemzetiségeknek nevezik.

Az állam fogalma
Olyan politikai közösség, amelyet kormányzat irányít. amelynek meghatározott területi határok között szuverén fennhatósága van.

Az állam és a nemzet fogalma nem esik mindig egybe, pl. a magyar nemzethez tartozók jelentős része nem Magyarország (a magyar állam) területén él.
Magyarország fennállása során mindig is különböző nemzetiségek otthona volt, Trianon után (1920. június 4.) azonban ez megváltozott, az ország nemzetállammá, homogén etnikumúvá vált. (Soknemzetiségű államból „egynemzetiségűvé” vált országunk.)
Ezt fokozták a II. világháború utáni lakosságcserék és kitelepítések.

Az 2011. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 644 524 fő, vagyis a lakosság 6.5%-a vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak.
Becslések szerint azonban a nemzetiségek tagjainak valódi létszáma ennél jóval magasabb: az ország 10 milliós népességének hozzávetőlegesen 8-10%-át teszik ki, igaz ennek a 8-10%-nak nagy része magyar anyanyelvű roma.
Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, ezek között 12 nemzeti kisebbség, illetve 1 etnikai kisebbség, a cigányság.
Törvényben elismert nemzetiségek – honos nemzetiségek, melyek minimum egy évszázados itt-tartózkodást tudtak igazolni (történelmi kisebbségek).
13 nemzetiség: roma, német, szlovák, horvát, román, ukrán, szerb, szlovén, lengyel, görög, bolgár, ruszin, örmény
Csak a honos nemzetiségek hozhatnak létre kisebbségi önkormányzatot, melyek segítségével anyanyelvüket, kultúrájukat,identitásukat tudják erősíteni.

Cigányság
Magyarországon egy hivatalosan elismert etnikai kisebbség létezik, a cigányság.
A cigányságot számos különböző csoport alkotja, amelyeknek kultúrája jelentősen eltér egymástól. A középkorban érkeztek a balkáni országokba és Magyarországra.
/Luxemburgi Zsigmond uralkodása (1387-1437) idején már a források megemlítik a cigányságot, mint olyan népcsoportot, amely Indiából érkezett/
A roma nyelv (cigány nyelv) ismerete ma csak a cigányság kisebb részére jellemző, elsősorban az aprófalvas felépítésű dél-dunántúli megyékben, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében. (A cigányság kb. 5%-a vallja anyanyelvének és mintegy 20-25%-uk, elsősorban az oláhcigányok beszélik.)
A roma kifejezés az 1971-es londoni Roma Világkongresszuson lett elfogadva, vagyis a cigány elnevezés helyett roma kifejezést kell használni 1971-től.
A trianoni béke következtében 1920-ban  3,5 millió magyar került a szomszédos államokhoz, a magyarok 40%-a!! Ebből 1,6 millióan a határok mentén éltek!!,
A határon túli magyar kisebbség helyzete máig nem rendeződött megnyugtatóan, sok igazságtalanság, méltánytalanság történt velük.
Több országban nem biztosítják számukra a kollektív jogokat.

Szlovákiai magyarság helyzete
A II. világháború után romlott helyzetük, ellenük hozott intézkedések:
- Benes-dekrétumok
- kényszermunka, deportálás
- lakosságcsere
- népbírósági eljárás

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates