Friss tételek

Josika Miklós (Magyar romantikus regény)

A jelentôsebb eredeti magyar regények megszületésének idôszaka a 19. század 30-as éveire esik. A magyar regény igazi sikere Jósika Miklós (józsika; 1794-1865) nevéhez fűzôdik. Nemcsak 117 kötetben kiadott 78 regénye teszi szükségessé nevének megemlítését, hanem mindenekelôtt legelsônek megjelent és legjobb regénye, az Abafi (1836), melyet a kortársak ôszinte bámulattal fogadtak. Az Abafival írója a magyar romantikus történelmi regényt teremtette meg.

Báró Jósika Miklós Erdély szülötte volt. Kolozsváron végezte iskoláit, majd katonának állt be. Részt vett a napóleoni háborúkban, s közben bejárta fél Európát. A bécsi kongresszus idején, 1815-ben az osztrák fôvárosban az elôkelô tisztek vidám, fényűzô életét élte, de közben művelôdött is. Tudott németül, franciául, spanyolul, olaszul és angolul. - A katonaságot otthagyva vidéken gazdálkodott. A világosi katasztrófa után emigrációba kellett vonulnia, s többé nem is tért vissza hazájába.

A regényírásban Walter Scott volt a példaképe. - Az Abafi cselekménye Erdélyben játszódik az 1590-es években. A regény arról szól, hogy a züllött és kicsapongó életet élô Abafi Olivérban az elsô jótett tudata tiszta, nemes érzelmeket ébreszt. Szembefordul múltjával, elszakad a rossz társaságtól, a javulás útjára tér, s a közösség javának önzetlen harcosa lesz. A regény elôszavában az író is hangsúlyozta, hogy "erôs akarattal minden aljast le lehet gyôzni", s a gyakori visszaesések ellenére is "a lelki erô diadalt nyer, ha tud akarni".

A fordulatos cselekményszövésben Jósika felhasználta a korabeli romantika egész kelléktárát: a titkolt szerelmi epekedést, a rejtett érzelmek kibeszélését öntudatlan lázas álomban, a gyermekcserét, a szerelmi önfeláldozást, a cselvetést, gyilkosságokat, párviadalokat stb.

A legtöbb magyar regényt iró Jósika Miklós életének és munkásságának rövid ismertetése , valamint egy kiemelt müvének rövid elemzése után számitógépes feldolgozásban ismerkedjünk meg néhány regényének fontosabb részleteivel, majd szakitsunk idôt a többi regényének is az elolvasására!.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates